2019. június 26., szerda, János és Pál

Búcsú az iskoláktól

Kispest
2016. június 02. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A kispesti önkormányzati fenntartású és működtetésű intézményhálózat igazgatóival találkozott Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, dr. Béja Julianna jegyző, Szujkó Szilvia, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, valamint Bertók Zoltánné, a Humánszolgáltatási Iroda megbízott vezetője. Az összejövetelen szó esett az iskolák államosításról.

Köszöntőjében Kispest polgármestere kitért az oktatási rendszer tervezett átszervezésére, az általános iskolák államosítására, valamint a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége állásfoglalására arról, hogy az iskolák kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz. Gajda Péter elmondta, a változás 2017. január 1-jétől lépne életbe, amit eddig az időpontig vállalt Kispest Önkormányzata, azt el fogja végezni az iskolákban, utána viszont a kerület leáll a fejlesztésekkel, a további karbantartási-felújítási terveket átadja a Klik-nek.

 

Bár sokszor, sok problémát kellett megoldania az önkormányzatnak, mégis a legjobb fenntartók voltunk, még akkor is, ha források nélkül nehéz volt – fogalmazott a kerület vezetője, hozzátéve, hogy a 100 millió forintos állami normatívához még jócskán hozzá kellett tennie a kerületnek, hogy kijöjjön az mintegy 850 millió forint, amivel működtetni lehetett az oktatási-nevelési intézményhálózatot. Előre látható, hogy még annyit sem fog erre költeni az állam, mint eddig – jegyezte meg Gajda Péter.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az önkormányzatnál megmaradó intézményekben jelentős fejlesztéseket hajt végre az önkormányzat. Gajda Péter elmondta, a kerület pályázati támogatással vagy hitelfelvétellel szerezné meg a szükséges forrásokat az önerőn kívül, ha ezek nem sikerülnek, saját költségvetéséből is elvégzi a legfontosabb feladatokat. Hozzátette, az alapproblémák megoldásán túl szeretne látványos, komplex felújításokat is elvégezni az önkormányzat a következő 3 évben. A legfrissebbek között az uszoda külső medencéjének megépítését és a Berzsenyi utcai gyermekrendelő teljes felújítását említette a polgármester.

A polgármesteren kívül Bertók Zoltánné és Szujkó Szilvia köszönte meg az intézményvezetők munkáját, majd Vinczek György mondott pohárköszöntőt.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.