2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Tájépítész hallgatói mesterkurzus Kispesten

Kispest
2016. máj. 13. péntek Írta: Csizmadia Viola

A Szent István Egyetem (a program meghirdetésekor még Corvinus Egyetem) tájépítész hallgatói által készített prezentációk bemutatásával zárult a KRESZ-park-koncepció tervezési kurzushét a Kispesti Városháza dísztermében. A hét végzős, mesterszakos hallgató három közös pályamunkát mutatott be.

Nem ez az első alkalom, hogy az önkormányzat kíváncsi a fiatal, egyetemi tanulmányaikat folytató leendő szakemberek véleményére, terveire egy-egy városépítészeti kérdésben. Legutóbb a kispesti temető előtt lévő virágos pavilonokra készítettek jobbnál jobb elképzeléseket, látványterveket a fiatalok – mondta Gajda Péter polgármester, aki szerint a 2007-ben elkezdődött Zöldprogram keretében eddig is számtalan közpark, közösségi terület, játszótér, zöldfelület újult meg Kispesten. A régi KRESZ-park egyik sarkában alakították ki Kispest negyedik közösségi kertjét, az Árnyas kertet 2015-ben, így ez is adta azt a motivációt, hogy a területet tovább kellene fejleszteni, funkcióit újragondolni. A polgármester szerint a most lezárult szakmai hét után, amikor az önkormányzat talál finanszírozási forrást a park rendbetételére, ezeket a koncepcióterveket felhasználják majd a végleges terv elkészítéséhez.

A most meghirdetett kurzushéten az volt a cél, hogy a Kosárfonó-Eötvös-Vak Bottyán utcák által határolt parkterületet úgy alakítsák ki, hogy a park funkcióinak kibővítésével, az több korosztály igényeit ki tudja szolgálni. A régi KRESZ-park területe, a KöKi, az Eötvös iskola közvetlen közelében Kispest egyik leginkább elfeledett, ugyanakkor központi helyen lévő parkja – tudtuk meg Márkus Edittől, a Zöldprogram Iroda vezetőjétől.

A kurzushét feladatáról az irodavezető elmondta: a park korábban kerékpáros KRESZ-parknak épült a lakóteleppel együtt majd 40 évvel ezelőtt, az akkori igényeknek megfelelően. Mára az aszfaltozott utak leromlottak, a KRESZ-táblákat már régen ellopták, a parkban rossz a közvilágítás, meglehetősen rossz a környék közbiztonsága és a híre is.

A terület nagy, sűrűn lakott a környezete, így kiváló rekreációs lehetőség az itt élőknek..

A hallgatók az ötleteléshez megkapták egy korábbi önkormányzati közvélemény-kutatás eredményeit a terület hasznosításáról, illetve a Zöldprogram Iroda valamint a Városi Kertek Egyesület szakemberével, Rosta Gáborral, valamint az egyetem két tanárával, Balogh Péterrel és Gergely Antallal közösen határozták meg tervezési irányokat.

Tervezésnél fontos szempont volt a különböző érdekcsoportok igényeinek megfelelő térrendezés, a multi-funkcionalitás, az egyes parkfunkciók, közösségi pihenő terek, padok, szemetesek, ivó kutak, fitneszgépek (külön az idősebb korosztály), tematikus játszótér kialakítása, illetve a KRESZ-parkfunkció részleges visszaállítása. A fiataloknak különös hangsúlyt kellett fektetni a terület világításának kialakítására, amelyet lehetőség szerint alacsony, vagy süllyesztett lámpatestekkel kellett megoldani. De megoldást kellett találniuk a környéken élő kutyások problémájára, kutyafuttató és/vagy kutyajátszótér elhelyezésére. A tervezésnél kikötés volt, hogy a meglévő fákat meg kellett tartani. A növényzet tervezésénél fő szempont volt az átláthatóság, és a színek megjelenése, amit középmagas, vagy alacsony cserjék, évelők, hagymások, esetleg egynyári virágágy tervezésével kellett elsősorban biztosítani – foglalja össze az irodavezető.

Balogh Péter, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Kert és Szabadtér-tervezési Tanszék oktatója ez alkalommal elmondta, nagy öröm volt ez a lehetőség a hallgatók számára, hiszen ezen a kurzushéten az valóságot kellett, lehetett szimulálni a gyors helyszíni szemlét, az ötletelést és a tervek elkészítését. Abszolút ideálisak voltak a körülmények, tájépítész szempontból aktuális és remek volt a lakótelepi, sok közösséget befogadó helyszín, izgalmas és örömteli volt a feladat – hangsúlyozta Balogh Péter.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.