2019. szeptember 20., péntek, Friderika

Dutra traktorok majálisa a Tündérkertben

Kispest
2016. máj. 02. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Az ipartörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű termékeket előállító és a műszaki tudományok fellegvárának is tartott kispesti traktorgyárat alapító Hofherr-testvérek egykori XVIII. kerületi villája (ma Új Tündérkert étterem) és parkja adott otthont a nyolcadik Gépmajálisnak. Kispest önkormányzata minden évben támogatja a rendezvényt, amelyet a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervez.

Nyolc éve teszi lehetővé a traktorünnep, hogy a Hofherr-Schrantz Traktorgyár – 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) – egykori dolgozói, a gyűjtők, hagyományőrzők és érdeklődők találkozhassanak május 1-jén. Köszöntőjében Gajda Péter, Kispest polgármestere arról beszélt, az önkormányzat számára fontos, hogy támogassa a társaságot és ezzel a rendezvényt, hiszen a két települést, Kispestet és Pestszentlőrincet, összeköti a múlt, a közös hagyomány és az olyan példaképek, mint a Hofherr-tesvérek, akik otthont és munkát teremtettek az embereknek.

Hunyadi István, a XVIII. kerületi önkormányzat városigazgatója a lelkes szervezők kezdeményezését és a két önkormányzat ebben az ügyben tanúsított együttműködését méltatta.

Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott ünnepi beszédében, hogy a Gépmajális tisztelgés a Hofherr-család, a gyár története és a magyar iparfejlesztés halhatatlan szakembereinek emléke előtt.

Heilauf Zsuzsanna, a XVIII. kerületi Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője egy, a traktorgyár történetéhez kapcsolódó új kiadvány megjelenéséről számolt be. Torma Imre társadalomismereti munkája a szomszédos kerületben lévő Hofherr-házakról a gyűjtemény közreműködésével és Kispest finanszírozásával látott napvilágot.

A köszöntések végeztével Kispest polgármestere és a XVIII. kerületi városigazgató koszorúkat helyezett el Hofherr Mátyás emléktábláján. Együtt nyújtottak át okleveleket a rendezvény szervezőinek, majd Gajda Péter és Hunyadi István beindították két traktor motorját, és kezdetét vette a veterán traktorok és gépjárművek hagyományos felvonulása.

A mezőgazdasági gépgyárat 1900-ban alapította a Hofherr-család. Az akkor még tízezer lakosú Kispest nagyközségnek óriási lökést adott a gyáralapítás, jelentős iparosítás kezdődött, a Hofherr-gyár mintájára új cégek, üzemek jöttek létre. Az 1920-as években már traktorokat gyártottak. A Hofherr-család számos közcélú felajánlást tett, például utakat építtetett, egészségügyi ellátást hozott létre, tanoncképzést vezetett be. A 2. világháború után, az 1848-as államosítást követően a Dutra traktorok gyártása kezdődött meg az 1951-ben Vörös Csillag Traktorgyárrá keresztelt üzemben. A gyár ipartörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű termékeket állított elő és fellegvára volt a műszaki tudományoknak. 1973-ban született döntés arról, hogy az állami vállalatot a Rába Magyar Vagon és Gépgyárhoz csatolják. Az utolsó Dutra-traktorok gyártását 1975-ben fejezték be.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.