2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Zöld Kispestért díjátadó 2016

Kispest
2016. április 25. hétfő Írta: Csizmadia Viola

A Föld napja alkalmából kilencedik alkalommal adták át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat, idén a Városháza dísztermében.  Emlékplakettet és oklevelet azok a kispestiek kapnak, akik önkéntes tevékenységükkel aktív részt vállalnak közvetlen környezetük szépítésében, a természeti értékek és a zöldfelületek védelmében. A díjazottakat Wolf Kati énekesnő műsorával köszöntötték.

A díj 2008-as megalapításakor az volt a cél, hogy legyen egy kerületi elismerés azoknak, akik szeretnének részt venni a polgármesteri Zöldprogramban, Kispest szépítésében – mondta köszöntőjében Gajda Péter. Idén is van tennivalónk bőven, hátra van még egyebek mellett a Vásár tér és a Kossuth tér rendezése, valamint a használaton kívüli lakótelepi játszóterek átépítése pihenőparkokká. Sok olyan fejlesztésünk lesz, ami a kerület további szépülését szolgálja – jelentette ki Kispest polgármestere.

A polgármester Vinczek György alpolgármesterrel és Bogó Józsefnével, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével együtt köszönte meg a kerületszépítő munkát, és adta át a díjakat hat magánszemélynek, valamint egy-egy lakóközösség és intézmény képviselőjének.

Zöld Kispestért polgármesteri díjat vehetett át:

- Iványiné Szabó Barbara a Fecske u. 18. előtti széles, közterületi zöldsávot rendezte igényesen, díszfákkal és örökzöldekkel ültette be, és a területet folyamatosan karbantartja.

- Tháler Zoltán az önkormányzat épületének két belső kis udvarán saját ötlet alapján rendezett díszkerteket alakított ki, azokat évelő és egynyári virágokkal ültette be. Kis dísztavat, majd csobogót, illetve sziklakertet épített, a hivatali munkatársak részére szép pihenőkertet alakított ki. A kertek gondozását egyedül végzi, szabadsága alatt is.

- Balogh István a Csokonai u. 6. első- és hátsófronti előkerti zöldsávját évelő és egynyári virágokkal, díszcserjékkel ültette be, a területet 30 éve gondozza folyamatosan nagy lelkesedéssel.

- Győr Sándorné az Árpád u. 11./b. előkerti zöldsávját ültette be évelő és egynyári virágokkal, díszfüvekkel, és a területet folyamatosan gondozza, rendben tartja.

- Kertész Krisztián az Átalakuló Wekerle szigetelési brigád koordinátora. Önkéntes munkával segít az itt élő családoknak egy komfortosabb és kevésbé energia-intenzív életet élni, ezáltal a rezsiköltségeket csökkenteni. Ezt a munkát 3 éve koordinálja. Ő kezdeményezte a „Wekerlei Zöldség Kommandó” létrehozását, amely minden csütörtökön zöldséget és gyümölcsöt gyűjt öt kispesti rászoruló családnak, akihez az önkéntesek szállítják az egészséges élelmiszert. A családok kiválasztásában a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum segít. A program tavaly októberben kezdődött, a tapasztalatok alapján tervezik szélesíteni a tevékenységet.

- Köbölkúti Ágnes a Kispesti Kertbarát Klub titkáraként aktívan részt vesz a klubélet és számos rendezvény, kirándulás szervezésében, előkészítésében. Kapcsolatot tart más budapesti illetve vidéki kertbarát szervezettel is. Részt vesz továbbképzéseken, és rendszeresen gondoz maga is számos, például a klub által örökbefogadott zöld területet.

- Zsila Piroska és Józsa Attila a Batthyány u. 30. hátsó- és oldalfronti előkerti zöldsávját ültették be évelő és egynyári virágokkal rendkívül igényesen, a szépen kialakított területet folyamatosan gondozzák, rendben tartják.

- Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rehabilitációs Centruma az épület 2006. évi felújítása után 2007-ben kezdte meg működését. Az épület előtti kert kialakítását, beültetését virágokkal a létesítmény dolgozói kezdték meg. A minden évszakban színes előkert gondozását, valamint a belső udvar rendben tartását is közös erővel végzik, az intézmény április 11-i „születésnapjáról” kertészkedéssel emlékeznek meg.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.