2019. április 19., péntek, Emma

Bölcsődék napja Kispesten

Kispest
2016. április 22. péntek Írta: Csizmadia Viola

Immár hatodik alkalommal tartották meg a Bölcsődék napját, amelyet Kispesten szakmai nappal és elismerések átadásával egybekötve szerveznek meg évről-évre az Egyesített Bölcsődék szakemberei. Idén a kerületi önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért 27 éve végzett kimagasló munkáért elismerést István Lászlóné, a Csillagfény bölcsőde, míg Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kispesti alapszervezetének köszönetét és ajándékát Tomkovics Mária a Gyöngyszem bölcsőde munkatársa kapta.

A 164 évvel ezelőtt a Pesti Első Bölcsődei Egylet, a Kalap utcai első bölcsődéjének megalakítása óta a bölcsődék szakmai munkája alaposan megváltozott, de néhány dolog mindig állandó és elsődleges: a szeretet, az empátia, az elfogadás, a bölcsőde szolgáltatásait igénybe vevő kispesten mintegy négyszáz család maradéktalan támogatása – mondta Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője, aki ünnepi beszédében kitért arra, hogy a bölcsődei dolgozók önzetlen munkájának köszönhetően a szolgáltatás szakmai színvonala kiváló.

Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester köszöntötte a jelenlévő kerületi intézményvezetőket, az óvodák és a bölcsődék képviselőit, majd az elmúlt testületi ülés legfontosabb bölcsődéket érintő döntéséről, mely szerint továbbra sem lesz térítési díj a kerületi bölcsődékben, tájékoztatta a jelenlévőket. A bejelentés kapcsán az alpolgármester elmondta, hogy ma még nincs szakemberhiány a kerületi bölcsődékben, de bizony komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az intézmények megfelelő és már megszokott színvonalát megőrizzék. Vinczek György örömmel látta azt is, hogy annak ellenére, hogy a bölcsődei dolgozók a legrosszabbul fizetettek a gyerekek körül dolgozók közül, mégis sok fiatal választja hivatásául a legkisebbekkel való foglalkozást. Dicsérőleg szólt az ágazat szakszervezet helyi képviselőiről, akik, mint mondta talál a legaktívabbak a szakszervezetek között, mindig harcosan képviselik tagjaikat. Az önkormányzat pedig, a lehetőségeihez képest minden évben igyekszik kompenzálni a fizetésből adódó különbségeket – tette hozzá.

Ez alkalommal két kollégájukat köszönthették a dolgozók: a kerületi önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést a 27 éve bölcsődei gondozóként dolgozó István Lászlóné a Csillagfény bölcsőde, míg Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kispesti alapszervezetének köszönetét és ajándékát Tomkovics Mária, a Gyöngyszem bölcsőde munkatársa kapta. Az önkormányzat díját Vinczek György alpolgármester és Lazányi Ferenc, humánpolitikai tanácsnok adták át.

Az ünnepség részeként a Gloriett Sportiskola 2. osztályos diákjai Janikovszky Éva, Ha én felnőtt volnék…című írásából adtak elő részleteket, valamint Károlyi Erika, a Csillagfény bölcsőde kisgyermeknevelője olvasott fel Maurice Maeterlinck, A kék madár mesejátékából olvasott fel, befejezésül pedig Megyeri Beáta, az Eszterlánc bölcsődéből Garai Gábor, Jó kedvet adj írását mondta el.

A nap második felében szakmai napot tartottak az ágazatban dolgozóknak, amelyen három program közül választhattak a résztvevők. Csóka Eszter játékkészítő-díszlettervező, drámapedagógus a kézműves játékok készítését tanulhatták, Péter Zsuzsával, a Forrásház szociális munkatársával a Miért tűri a gyermekek bántalmazását? címmel beszélgethettek, valamint Mikó Eszterrel, a Fővárosi Pedagógiai Szolgálat VIII. kerületi Tagintézményének gyógypedagógusával esetmegbeszélést tarthattak Dani egyéni fejlesztése címmel.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.