2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Közterületi fogadóóra és testvérvárosi palánta a Kossuth téren

Kispest
2016. április 22. péntek Írta: Csizmadia Viola

A kedvező időjárásnak köszönhetően újból lesznek közterületi fogadóórák a Kossuth téren, ahol a kerület vezetőin (polgármester, alpolgármesterek) kívül a városháza munkatársaival is találkozhatnak hivatalon kívül a kispestiek. Ez alkalommal a Kispesti Bolgár Kisebbségi Önkormányzat a kerület testvárosából, egyenesen Smolyanból tavaly nyáron hozott paradicsommagokból nevelt palántákat hozott a térre, hogy szétossza a kispestieknek.

Évek óta, az időjárás függvényében, de a választási évtől függetlenül, heti rendszerességgel tartunk közterületi fogadóórákat Kispesten – mondta Gajda Péter polgármester a 2016.év első fogadóóráján a Kossuth téren. Ilyenkor is lehetőség van arra, hogy a kispestiek elmondják véleményüket, panaszaikat, javaslataikat, vagy megosszák örömeiket. A mostani azért is különleges alkalom, mert a Kispesti Bolgár Kisebbségi Önkormányzat a kerület testvárosából, egyenesen Smolyanból tavaly nyáron hozott paradicsommagokból nevelt palántákat hozott ki a térre, hogy szétossza a kispestieknek – teszi hozzá a városvezető. Gajda Péter tájékoztatása szerint a mintegy 1500 palántát a Közpark Kft. munkatársai nevelték, amelyből közel 420 darabot, igény alapján a kerületi óvodák és bölcsődék kaptak meg, a többit pedig a kispestieknek, a kerületi közösségi kerteknek, közösségeknek osztja szét az önkormányzat és a Kft.

Egykor a bolgárkertészek a paradicsom nagyüzemi termesztését honosították meg Magyarországon, most szeretnénk ezt a folyamatot megfordítani. A nagyüzemi termelés helyett szeretnénk elterjeszteni a kiskerti termelést. Néhány négyzetméter területen vagy akár egy-két balkonládában egy család teljes éves friss paradicsomszükségletét ki lehet elégíteni - tudtuk meg Tütünkov Jordántól, a Kispesti Bolgár Önkormányzat vezetőjétől, aki szerint a legfinomabb és a legízletesebb zöldség vagy gyümölcs mindig az, amelyet mi magunk termelünk meg. Ezért döntött úgy a kisebbségi önkormányzat, hogy virágpalánták mellett idén paradicsompalántákkal is ellátja a kerületi közösségi kerteket, óvodákat, iskolákat, illetve próbaképpen a kertváros lakosságát. Az önkormányzati vezető kiemelte: szeretnék ösztönözni a kerület lakosságát, hogy saját maga által termelt egészséges és nem importált, kemény és íztelen fajtákat fogyasszon. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet arra a régi hagyományra, hogy a kerület egy évszázaddal ezelőtt zöldséggel látta el a fővárost, a Kossuth téri piacot ma is a legjobb budapesti piacok között tartják számon. Eleinte előfordulhatnak nehézségek – figyelmezteti az amatőr kertészeket Tütünkov Jordán, hiszen a kiültetett növények gondozásával, ápolásával, de remélik, hogy néhány éven belül a lakosság megtanulja a paradicsomtermesztés minden csínját-bínját. Végezetül azt ajánlja, hogy a frissen leszedett paradicsomokat ne rakják hűtőszekrénybe, mert elveszítik zamatukat.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.