2019. július 18., csütörtök, Frigyes

A „nemet mondás” lehetősége, szakmai konferencia a KMO-ban

Kispest
2016. április 18. hétfő Írta: Csizmadia Viola

A gyermekközpontú válás került idén a Mondj nemet! konferencia hagyományos témái közé, amelyet a gyermekvédelmi területen dolgozóknak tartottak a KMO-ban. A konferenciára mintegy 150-en jelentkeztek a fővárosból és vidékről.

A majd húsz évvel ezelőtti indulás óta rengeteg izgalmas, hasznos ismereteket nyújtó konferenciát tartott már a KMO és a Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Program szakmai közössége. A szakembereket nem kell meggyőzni arról, hogy mennyi minden változott a az elmúlt csaknem két évtized alatt a gyerekek, fiatalok drogfogyasztási szokásaiban, a drogok összetételében, terjesztésében. Ezért is van szükség az ehhez hasonló konferenciákra és a KMO évek óta tartó sziszifuszi munkájára, amelynek során keresi a válaszokat, a megoldásokat a társadalmi jelenségekre, kihívásokra – mondta köszöntőbeszédében Gajda Péter polgármester a konferencia megkezdése előtt. A konferencia idei központi témájáról, a válásról, a család felbomlásának hatásairól a polgármester elmondta: alaposan átalakult a család intézménye, hiszen egy tanulmány szerint Magyarország egyes régióiban több kisgyerek születik házasságon kívül, mint házasságban. Ez pedig új kihívások elé állítja a gyermekvédelmi szakembereket. De jellemző, hogy manapság gyorsabban, olykor elhamarkodottan hozunk személyes életünkben is fontos döntéseket – tette hozzá. A házigazda KMO nevében Gábor Ilona igazgató arról beszélt, hogy 1997 óta létező prevenciós program mellé azért szervezik a szakmai konferenciát is, hogy a felvetődő társadalmi problémákra gyakorlatban használható válaszok, megoldások születhessenek.

A Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Program rövid bemutatására vállalkozó Forgon Miklós, a KMO munkatársa, a program lelke a négylépcsős komplex prevenciós programról a legfontosabbnak azt tartotta kiemelni, hogy a program ars poeticája szerint minden prevenció, ami értelmes célokat ad, jó közösséget és környezetet biztosít a fiataloknak, azért, hogy maguktól tudjanak választani és nemet mondani a függőségre.

A köszöntőbeszédek után Rám is gondoljatok! címmel a gyermekközpontú válás lépéseiről tartott előadást Dr. Gyurkó Szilvia, jogász, kriminológus, Konfliktus helyett. Megegyezés mediációval címmel Dr. Fazekas Rita, mediátor, jogász.
A program második felében a résztvevők kis csoportokban, szekciókban Dr. Kovács Erika, addiktológus és Gazdag Pál szenvedélybeteg-segítõ segítségével ismerkedtek meg a Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Programot, Kisberk Ágnes, szociálpedagógus, gyógypedagógus segítségével a K.I.A.B.Á.L. Prevenciós Társasjáték alkalmazását, valamint Kisberk Melinda, klinikai szakpszichológussal Drogprevenciós foglalkozás pszichodramatikus módszereiről beszélgetek.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.