2019. július 20., szombat, Illés

Na ugye, hogy...

Kispest
2016. április 15. péntek Írta: a Szerk.

 

Nézem a kormányközeli kerületi hírmondó, megmondó, most aztán jól beolvasó újság internetes oldalait, amely önkormányzati oktatási és nevelési intézmények képeit mutogatja a X. és a XVIII. kerületekből, és hasonlítgatja össze azokat a kispestiekkel. A képek azt sugallják, hogy a szomszédoknál természetesen minden csillog-villog, minden feltétel adott az oktatáshoz, a neveléshez, a szociális ellátáshoz, minden kisgyerek arcán mosoly ragyog, bezzeg Kispesten gyereknek sem érdemes lenni, élni meg aztán végképp lehetetlen, bezzeg…

Nem is tennénk ezt szóvá, ha a Fidesz szóvivője, az önkormányzati Fidesz-frakció vezetője, Dódity Gabriella, aki egyben Kispest fejlesztési tanácsnoka, így vélhetően a kormányzati fejlesztési pályázatok legnagyobb tudora, a lehetőségek alapos ismerője lapjukban, a testületi üléseken és minden lehetséges fórumon előszeretettel ekézi mindenért, okkal, ok nélkül a helyi önkormányzatot. Olykor még jó tanácsokat is megfogalmaz, mint legutóbb is a képviselő-testületi ülésen mindarról, hogyan kellene minél több pénz szereznie a kerületnek, elsősorban pedig a polgármesternek ezekhez a beruházásokhoz. Nosza rajta, lehet megfogadni a tanácsot, kedves Gabi, lehet segíteni a pénzcsinálást - teszik hozzá sokan, hiszen úgy néz ki, hogy mostanság többen vannak a „zsűriben”, mint a kispestiek érdekekért politikai hovatartozástól függetlenül és jó értelemben lobbizók.

Hogy ez mennyire így van, hallgatom a kispesti Polgármesteri Hivatal felelős irodavezetőjének nyilatkozatát, aki arról panaszkodik, hogy az elmúlt 1-2 évben uniós lehetőség, pályázat hiányában szűkös volt a forrás az intézményfejlesztésre, a hazai, kormányzati pályázatokon pedig a fővárosi, nem kormánypárti vezetésű kerületek bizony szinte esélytelenül indulhattak, hiába próbálkoztak, de legalábbis nehezített pályán versenyeztek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban jelentette be, hogy a kormány 70-80 milliárd forintot fordít majd idén bölcsődék, óvodák korszerűsítésére. Csak reménykedjünk, hogy ebből végre jut a kispestieknek is, hiszen az önkormányzat most is pályázik.

Ehhez persze szükség volna a helyi kormánypárti erők nagyvonalúságára, belátására, hogy végre ne az legyen az elsődleges, hogy ki, milyen pártkitűzővel a mellén hozza a pénzt a kerületnek, vagy hogy bebizonyítsák, „na ugye, hogy alkalmatlan a jelenlegi kerületvezetés a feladatának ellátására”, hanem hogy minél több iskola-, óvodaudvar, csoportszoba, öltöző, vizesblokk, tornaterem legyen mielőbb rendben, és hogy ne folyjon be a víz a tetőkön, amit persze ismét meg lehet majd mutogatni, hogy „na ugye, hogy...”

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.