2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Rendkívüli testületi ülés az egyházi óvodáról

Kispest
2016. március 21. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Az Esze Tamás utca 65. és 67. szám alatti két ingatlan összevonásával is támogatja a testület a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközséget abban, hogy a Szőlőskert Református Óvoda további bővítésére pályázzon, de várja a Klebelsberg Intézményfenntartó (Klik) javaslatait arról, hogy a kerületi Pedagógiai Szakszolgálatot hová költözteti ki, amelynek költségei a Kliket terhelik – derült ki a képviselő-testület rendkívüli ülésén.

Napirend előtt emlékeztek meg a képviselők a napokban elhunyt Nagy Péter humánszolgáltatási igazgatóról.

Szakmai és politikai érvek is előkerültek a kispesti képviselő-testület rendkívüli ülésén, amelyen a képviselők a két esztendeje működő Szőlőskert Református Óvodának is otthont adó két ingatlan, az Esze Tamás utca 67. szám alatti 689 négyzetméter alapterületű, korlátozottan forgalomképes lakóház, udvar, valamint az Esze Tamás u. 65. szám alatti, 681 négyzetméter alapterületű beépítetlen forgalomképes ingatlan összevonásáról tárgyaltak.

A napirend tárgyalására azért került sor, mert az ingatlanok összevonása után nyílik lehetőség arra, hogy a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség óvodafejlesztésre fordítható uniós forrásokra pályázhasson, így csaknem 300 millió forintból az egyházi óvodát bővíthesse.

A napirend kapcsán Gajda Péter polgármester elmondta, az önkormányzat eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy az óvoda létrejöjjön és zavartalanul működjön. Az azonban több mint furcsa – tette hozzá, hogy a telekösszevonással párhuzamosan, az ingatlanban működő kispesti Pedagógiai Szakszolgálat (korábban nevelési tanácsadó) esetleges áthelyezésének körülményeiről és költségeiről az állami intézményfenntartó, a Klikk nem tárgyalt az önkormányzattal, levélben leírt javaslataira pedig az elmúlt fél évben egyáltalán nem érkezett semmilyen reakció, válasz, csak most a rendkívüli testületi ülés kezdete előtt néhány perccel.

A polgármester az egyház nevében hozzászóló Harkai Ferenc Csaba lelkipásztor szavaira nyomatékosan reagálva kiemelte, hogy az egyház semmilyen feladatot nem vett át az önkormányzattól akkor, amikor óvodát akart létrehozni, amelynek helyszínéül pedig az Esze Tamás utcai ingatlanokat nézte ki magának. Mint mondta, az önkormányzat 12 intézményében jelenleg el tudja látni annak a csaknem kétezer 3-6 éves kisgyermeknek az ellátását, amelyre a törvény kötelezi.

Vinczek György alpolgármester hozzászólásában elmondta, hogy a Klik-kel kötött szerződés értelmében működik itt a Pedagógiai Szakszolgálat, ezért csak szerződésmódosítással lehet megoldani az óvodabővítést, a Klik nélkül ez nem megy, és eddig nem történt előrelépés az ügyben. Ha létrejön az együttműködés az intézményfenntartó központtal, és megoldódik a szakszolgálat átköltöztetésének finanszírozása.

Dódity Gabriella, a város fejlesztéspolitikai tanácsnoka, képviselő több módosító javaslatot nyújtott be a frakció nevében, amelyeket nem fogadott el a testület.

Második napirendi pontként megállapodást írt alá az önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal a rendőrségi túlszolgálat újabb egy éves finanszírozásáról. A szerződés szerint Kispest a közterületek és nyilvános helyek megerősített rendőri ellenőrzését szolgáló közbiztonsági tevékenység túlszolgálatának díjazására, elsősorban az iskolák, közintézmények, játszóterek környéke biztonságának erősítésére, a vagyon elleni és közterületi bűncselekmények visszaszorítására, állandó rendőri jelenlét biztosítására, illetve a térfigyelős tevékenység során szükségessé váló túlszolgálat finanszírozására összesen, havi 1,5 milliós bontásban 18 millió forint támogatást biztosít a kerületi rendőrségnek idén áprilistól jövő év március végéig.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.