2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Biztonságos a kispestiek szakellátása

Kispest
2016. március 07. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Augusztusban lesz hatvan éve annak, hogy betegeket fogad a Kispesti Egészségügyi Intézet, vagy ahogy az idősebbek ismerik a szakrendelőt, az SZTK.  Dr. Vargha Péter főigazgató szerint bár nagyon nehéz helyzetben van a honi egészségügy, a kerületben élőknek egyelőre nem kell aggódnia, biztonságos a szakellátás Kispesten.

Mióta az önkormányzat az elmúlt években ismét segíti a szakellátást, valamivel könnyebb az életünk, mert korábban a működési költségből kellett elcsippenteni, ha a műszereinket ki akartuk cserélni. Most marad saját forrás az elavult diagnosztikai eszközök cseréjére, pótlásra, illetve a dolgozóik szociális, béren kívüli juttatásaira – mondja dr. Vargha Péter, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgatója, aki büszkén sorolja, hogyan lettek a szakrendelőben néhány év alatt sok millió forintot érő korszerű diagnosztikai készülékek, nőgyógyászati ultrahang és mammográf. Idén is lesz egy nagyobb beruházás, amelynek beszerzését már egyeztettük az önkormányzattal: az urológiai osztály kap majd egy célvizsgálatokra is alkalmas ultrahang készüléket, amely hiánypótló lesz, mert a régi bizony már nagyon elavult és elhasználódott az évek során, gyakorlatilag használhatatlan.

Ezen kívül mást nem terveznek, mert szerencsére az általános szabályok megtartása mellett az intézet eszközparkja elegendő a biztonságos ellátás biztosításához. Az egészségügyben használt kisebb kézi eszközök, berendezések például a sebészeti műszerek, fül-orr-gégészeti tükrök, amortizációja 3-5 év, de szerencsére az eszközök zöme technikailag bírja tovább is, talán nem is szükséges azok gyakoribb cseréje. Jól áll az intézet például szemészeti diagnosztikai eszközökből, amelyeket tavalyelőtt vásároltak. Szerencsére az eszközök nem egyszerre kerülnek lecserélésre, így mindig van lehetőség arra, hogy a cseréket minden évben átgondoltan végezzék.

Visszatérő gond a magyar egészségügyben a szakemberek, orvos, nővérek, egyéb szakemberek hiánya. Kispesten is olykor recsegve-ropogva, de biztosítani tudjuk azokat az alapellátásokat, amelyek a járóbeteg-ellátást jellemzik, de még olyanokat is, mint például a gyermek szemészet, diabetológia, ami nem tartozik az alapfeladatok közé. Összességében biztonságos a kispestiek ellátása – hangsúlyozza a főigazgató. De szakemberhiánnyal küszködünk mi is az egyes területeken. Elöregedőben a szakma nálunk is, hiszen az intézeti orvosok több mint negyven százalékának életkora hatvan évhez közeledik, illetve hatvan év feletti, de van jó néhány hetven év feletti kollégánk is, aki munkájára ugyancsak nagy szükség van, nyugdíjazásuk esetén ugyancsak komoly gondot jelentene a pótlásuk– teszi hozzá. Egy ellátás sajnos már megszűnt a házban, ami nagyon hiányzik a kispestieknek, ez pedig a gyerekortopédia. Két orvosunk hagyta el az intézményt, nem tudnak új szakembert szerezni, mert országosan is hiányszakmának számít ez a terület. Nehéz a helyzet a fül-orr-gégészeten is, ahol iszonyú az orvosok leterheltsége. De mint mondja, ehhez hozzájárulnak a betegek is, mert a legkisebb nátha, torokfájás esetén is azonnal a háziorvos helyett a szakrendelőbe szaladnak. A főigazgató a szűrővizsgálatokról fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár az intézet rendelkezik minden ehhez szükséges eszközzel, panaszmentes betegen csak a kijelölt szűrőcentrumokban végezhetnek szűrést, a szakrendelőben, OEP-támogatás hiányában csak a panasszal jelentkező, háziorvosi beutalóval érkezőket vizsgálják meg.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.