2019. máj. 27., hétfő, Hella

Sikeres volt a hallgatói ötletpályázat

Kispest
2016. március 04. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Nagy volt az érdeklődés az egyetemi építészhallgatók körében arra az önkormányzati pályázatra, amelyet a Temető közben négy virágárusító pavilon elhelyezésére, építészeti megjelenésének módjára, környezetének kialakítására írtak ki. Húsz terv érkezett.

Köszöntőjében Kispest polgármestere beszélt arról a programról, amelynek keretében már újjászülettek a nagyobb kerületi terek és parkok, és mint mondta, most a kisebbek megújítása került sorra. Megköszönve a beérkezett pályázatokat, Gajda Péter azt mondta, bízik benne, hogy a győztes pályaművet meg is tudja valósítani az önkormányzat.

 

A 2015 decemberében kiírt pályázat részleteit Berencz Ibolya főépítész, a bíráló bizottság elnöke ismertette a megjelentekkel. A pályázat célja olyan tervek, ötletek összegyűjtése volt, melyek új pavilonok megvalósításánál felhasználásra kerülhetnek. Húsz pályamű érkezett be, mindegyiket befogadta a zsűri, amelynek tagja volt tiszteletbeli elnökként Gajda Péter polgármester, dr. Béja Julianna aljegyző, dr. Bernát Péter polgármesteri kabinetfőnök,

Brázainé Bierbauer Ágnes Tácia tájépítész tervező, a Zöldprogram Iroda munkatársa, Varga Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, Dr. Kiss Gyula, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánhelyettese, Zöldi Anna építészmérnök, az epiteszforum.hu szakírója, Burits Oktávián a Budapesti Építészkamara és a Kispesti Tervtanács tagja és Plájer János építészmérnök, az Óbuda Építész Stúdió Kft. vezető tervezője, egyben az új Bozsik stadion tervezője.

 

Varga Tamás elmondta, nagyon jó minőségű pályaműveket kapott az önkormányzat, amely mint hangsúlyozta, felelősséget érez a környezeti kultúra iránt. A műegyetem docense az egyetemi intézmények nevében is megköszönte a pályázatot Kispestnek. Burits Oktávián a kamara nevében köszönte meg a pályázatot, és szintén a minőséget emelte ki: mint mondta, a pályaművek megerősítették abban a hitében, hogy kicsiben is létezik építészeti minőség

 

A díjakat Kispest polgármestere és főépítésze adta át a legjobbnak ítélt hat pályázónak.

Bélafi Károly és Botta László, a BME két hallgatója önálló építészeti gondolataiért kapott harmadik díjat. Második helyezést értek el kreatív építészeti gondolataikkal a BME diákjai: Bagoly Zsófia Judith és Damásdi Fruzsina Eszter. A zsűri Nagy Mártonnak, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatójának ítélte az első díjat a pályázati terv karakteresen egyedi megjelenéséért. Három csapat pályázata kapott különdíjat: Schrempf Ádám, Gálosi Bettina és Pintér Noémi (PTE) a formabontó kialakításért, Pomázi Renáta, Szodfridt Marcell és Szabó Áron (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) az egyediség miatt, Barta Zsanett és Tordai Luca (BME) a környezettudatos megoldásokért.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.