2019. április 19., péntek, Emma

Kis Pesti beszélgetés a polgármesterrel a Méltóság Napja Templomban

Kispest
2016. február 22. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Kis Pesti Beszélgetések címmel indított kulturális programsorozatot a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a Fő utcai Méltóság Napja Templomban. Első alkalommal Gajda Péter polgármesterrel beszélgetett Moldova Ágnes szerkesztő-rendező.

Kávéházi hangulatot varázsolva, könnyed dzsesszmuzsika fogadta az érdeklődőket a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség új programsorozatának nyitó rendezvényén a Fő utcai Méltóság Napja Templomban.

Elfelejtettünk beszélgetni egymással, sokszor elektronikus eszközök mögé bújva nem szólunk egymáshoz, pedig vágyunk arra, hogy bennünket meghallgassanak és mi is meghallgassunk másokat – mondta köszöntőjében Iványi Miklós lelkész, aki érdekességképpen elmesélte: ez a templom kocsma volt korábban, így bár sajátos kulturális igényt elégített ki, de nem idegen a helytől a beszélgetés hangulata. Aki ide eljön, senki sem gyötri azzal, mi a foglalkozása, milyen az iskolai végzettsége, milyen a pártállása. Ezért is gondoltak arra, hogy olyan beszélgetéssorozatot szervezzenek, ahol kávéházi hangulatban, kötetlenül folyik a diskurzus azokkal a kispestiekkel, akik a kerületben, a kerületért dolgoznak, akik valamilyen hatást gyakorolnak a körülöttük élőkre, szűkebb vagy tágabb lakóközösségükre.

Az est háziasszonya, Moldova Ágnes, a programsorozat nyitányaként Gajda Péter polgármestert először személyes emlékeiről, a kerülethez fűződő kapcsolatáról, a helyi és a nagypolitika viszonyáról, valamint kispesti élethelyzetekről, kérdezte, és arra kérte a polgármestert, „virtuális idegenvezetéssel” mutassa be Kispestet. Gajda Péter élete öt legfontosabb állomásáról, életének fordulópontjairól, Zuglóból Kispestre költözésről mesélt a jelenlévőknek. „Nem tudok a kerületről elfogulatlanul beszélni” – mondta, majd arról szólt, hogy „úgy jövök-megyek a kerületben, mintha egy kis faluban élnénk”, hiszen a város szinte minden részén (Wekerlén, lakótelepen, Kertvárosban) lakott már.

A beszélgetés második felében Moldova Ágnes részleteket mutatott be a Hajlék című dokumentumfilmjéből, amelynek kapcsán szóba került a hajléktalanság, a szegénység, a perifériára szorulás kérdése is. A városvezető elmondta, hogy az önkormányzat lehetőségeihez képest próbál segítséget nyújtani a „sherwoodi” erdőben, a Ferihegyi út mellett elterülő kispesti kiserdőben élő hajléktalanoknak. Az Utcáról Lakásba Egyesülettel kötött szerződés értelmében az önkormányzat két leromlott műszaki állapotú bérlakást biztosít öt évre az egyesületnek, amely egy szociális mintaprojekt keretében felújítja azokat, és lehetőséget biztosít két család számára az újrakezdésre. A polgármester a lakhatás hiányát és a munkanélküliséget említette a legfontosabb szociális problémák között, amelyek megoldásában egyaránt fontos az egyéni és a társadalmi felelősségvállalás.

Az egyórás beszélgetés végén Gajda Péter a hallgatóság kérdéseire válaszolt aktuális kerületi ügyekkel – többek között oktatás helyzetével, az Egészségügyi Intézet és a Kossuth téri piac állapotával és a zöldhulladék elszállításával – kapcsolatos felvetésekre.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.