2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Pánikgomb

Kispest
2016. február 13. szombat Írta: a Szerk.

 

Lázár János a közalkalmazottak önkéntes kilépési programját tervezi, azaz, aki úgy gondolja, hogy 2016. július 1-je és 2017. január 1-je között önként hagyja el az „akolmeleget” biztosító közigazgatást és a piaci szférában már jól bevált úgynevezett pánikgombot nyom, valamint kisdobos becsületszavára megígéri, hogy az elkövetkező 10-15 évben a tájékára sem megy semmilyen állami intézménynek, minisztériumnak, hivatalnak, önkormányzati cégnek, akár 5-10 millió forinttal is távozhat.

Ahhoz, hogy július 1-jével az új állami tisztviselői kar létrejöjjön, át kell alakulnia a járási és a kormányhivataloknak – indokolja az elképzelést a miniszter. Ismertetése szerint e két szervezetben 36 ezer ember dolgozik, év végére a létszámnak 30 ezernek kell lennie. Kilencven központi költségvetési intézmény van ma Magyarországon, ezek növelik a bürokráciát – mondja a miniszter.

Igaz, igaz, de ezek többsége már az elmúlt hat évben jött létre, mióta a Fidesz kormányoz, és általában kormánypárti káderbázisok. Csak összehasonlításképpen: míg Magyarországon az állami foglalkoztatottak aránya 20 százalék, addig Ausztriában és Németországban 10, Szlovákiában pedig 13 százalék – tesszük mi hozzá.

Sőt, Lázár szerint az állami alkalmazottak magas száma a kerékkötője annak, hogy a kormány remek gazdaságsegítő törekvései, intézkedései mellett baj van az ország versenyképességével.

A miniszter szerint, amikor alacsony a munkanélküliség, érdemes megfontolni a lehetőségét annak, hogy az emberek lépjenek ki az állami szolgálatból, és találjanak a piacon munkát. Ehhez támogatást is fognak adni, lesz önkéntes kilépési program, karrierhíd, valamint az egykori állami alkalmazottakat foglalkoztató munkaadók kedvezményben részesülnek. Szóval, ígéret van bőven most is, már-már kedvet csinálva a gombnyomáshoz. Lelke rajta.

 

Mint ahogy a közigazgatáson kívül sokan nyomják már az igazi pánikgombot az egészségügyben, a MÁV-nál, a BKK-nál, a BKV-nál vagy a közoktatásban is.

Mire februári magazinunk a kispestiek postaládájába kerül, már túl leszünk az elmúlt időszak várhatóan egyik legnagyobb megmozdulásán, a február 13-dikai pedagógustüntetésen. Miniszter úr! Gombon a kezünk!

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.