2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Az elesettek ellátásán spórol a kormány?

Kispest
2016. január 31. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Januártól szigorúbb jogosultsági feltételek mellett vehető igénybe a házi segítségnyújtás. Míg korábban elegendő volt a gondozó-segítő intézmény véleménye – a kerületben a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat –, mert annak szakemberei mérték fel a jogosultságot, mostantól a háziorvosi javaslat egészíti ki az eddigi vizsgálódásokat.

A kormányrendelet szigorúbb szempontrendszert vezetett be, amelyben a háziorvosoknak is jelentős szerep jut. Ez alapjaiban határozzák meg, hogy a rászoruló ember hozzájuthat-e a szolgáltatáshoz – vázolja az új helyzetet a szociális ágazatot felügyelő alpolgármester, Vinczek György, aki arról is tájékoztat bennünket, hogy Kispesten a háziorvosok határidőre elkészültek a vizsgálatokkal, így szerencsére, a tapasztalat szerint is csak nagyon kevesen szorultak ki az ellátásból.

Az alpolgármester az új szabályozás negatívumaként említette, hogy mivel térítési díjas szolgáltatásról van szó – Kispesten erősen jövedelemfüggő a díj, akinek nagyon alacsony, keveset fizet az ellátásért –, és a jogszabály előírja, hogy bizonyos szolgáltatásoknál (pl. bevásárlás, orvoshoz kísérés, gyógyszervásárlás) nem csupán az aktív ellátási időszakot, hanem az utazásra fordított időt is fel kell számolnia az intézménynek.

 

Az alpolgármester elmondta, a Segítő Kéz felméri, hogy ez mit jelent az egyes esetekben, hiszen bár a díj mértéke nem emelkedik, az összeg mégis magasabb lehet. Folyamatosan elemezni fogják, hogy okoz-e gondot az ellátottaknak. A szándékuk az, hogy minél kisebb pluszteher nehezedjen rájuk, ezért ha kell, kompenzálja a díjat az önkormányzat – hangsúlyozta.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.