2019. április 19., péntek, Emma

Elszállították a mérgező anyagokat az Illatos útról

Kispest
2016. január 06. szerda Írta: Csizmadia Viola

Elszállították a mintegy 2500 tonna veszélyes hulladékot a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről. Mintegy 1,6 milliárd forintba került a kármentesítés első szakasza.

 

Az ügy tavaly tavaszi kirobbanásakor mi is azok mellé a környezetvédők mellé álltunk, akik fontosnak tartották, hogy a Vegyiművek területéről elszállítsák azt a rengeteg veszélyes hulladékot, ami problémát okozott a környéken élőknek, így a Wekerletelep északi részén lakó kispestieknek is. Ezért is örömteli, hogy a nyomásnak köszönhetően lépett a kormányzat, és már az összes ott tárolt mérget elszállították. A következő feladat a terület rekultivációja lesz, várjuk, hogy az is megkezdődjön. Bízom benne, hogy az is ilyen gyorsan és hatékonyan megvalósul, bár tudjuk, hogy a terület teljes megtisztítására további milliárdokat kell áldoznia a kormányzatnak – értékelte az állami kármentesítést lapunknak Gajda Péter polgármester.

 

 

Száznegyven éves környezetszennyezés végére tett pontot a kormány, amikor bő fél év elteltével a Budapesti Vegyiművek Zrt. (BVM) Illatos úti telephelyéről a közigazgatás eszközével elszállíttatta a mintegy 2500 tonna veszélyes hulladékot. Ennek nagyobb részét már megsemmisítették, közel 600 tonnára vár még ugyanez a sors. A mentés 1,6 milliárd forintba került, amelynek költségét az állam átvállalta, és a felszámolón keresztül áthárítja a BVM tulajdonosi körére – jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen tartott tájékoztatón ma délelőtt. Tarnai Richárd elmondta, a mérgeket tartalmazó hordók elszállításával nem ért véget a történet, tényfeltárás kezdődik: a tulajdonosoknak és a felszámolónak kell kideríteniük, hogy mi történt itt a 140 év alatt, milyen anyagok jutottak a talajba. Ezt a hatósági kötelezésen alapuló kötelezettséget teljesíteniük kell. A talajba került szennyezés hatástalanítására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, az első lépés a probléma forrásának megszüntetése volt, a második a tényfeltárás lesz, a harmadik fázisban, a vizsgálat ismeretében, az adatok alapján lehet reagálni és megoldani a problémát.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.