2019. június 26., szerda, János és Pál

Almanap és téravató Wekerlén

Kispest
2015. december 05. szombat Írta: Csizmadia Viola

Az átépítés után rá sem lehet ismerni a wekerlei Almavirág térre. Az önkormányzat a Wekerlei Társaskör Egyesülettel (WTE) együttműködve valósította meg a tér 19 millió forintba kerülő felújítását, amelyhez 4 milliót biztosított pályázati forrásként a Nemzeti Kulturális Alap, és önrészként mintegy 450 ezer forintot a pályázó WTE biztosított.

Köszöntőjében Gajda Péter, Kispest polgármestere emlékeztette a jelenlevőket arra, hogy a mostani már a sokadik téravató Wekerletelepen: a Kós, a Győri Ottmár, a Bárczy István, a Hársfavirág és az Eperfa terek után most az Almavirág tér felújítása és átadása került sorra. Ez a legújabb állomása a 2006-ban elindított kerületi Zöldprogramnak. A polgármester megköszönte a WTE-nek, a pályázatot előkészítő és kivitelező munkatársaknak és nem utolsó sorban az önkormányzati képviselőknek, hogy megújulhatott a tér.

Somlói Judit, a WTE elnöke beszédében a térátalakítás kezdetét idézte fel: 2011 őszén indult a felújítás előkészítése, lakossági fórumot és közösségi tervezési napot tartottak, majd 2012-ben a társaskör önkormányzati garanciákkal megerősítve pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, és támogatást kapott a tervezési szakasz elkészítéséhez. A közös tervezés 2012 decemberében kezdődött, 2013 elejére a koncepció alapján elkészültek az engedélyezési tervek, majd 2014 szeptemberében meghívást kaptak a pályázat II. fordulójára, az elképzelés befejezésre. Somlói Judit beszélt arról is, miért lett az új forgalmi rend, miért ilyen lett a tér kialakítása. A téren körforgalmi csomópontot alakítottak ki, közepén pihenő parkterülettel, járdákkal. Az utak mentén gépkocsi-parkolóhelyeket létesítettek, a járdákat és a vízelvezetést az újonnan létrejövő úthálózathoz alakították. A tér kertészeti beépítésénél a meglévő fák védelme mellett minimális gondozást igénylő, a tér nevéhez kapcsolódó díszalmafákat telepítettek. Az Almavirág teret, eredetileg Apafi térnek nevezték (Apafi Mihály erdélyi fejedelem 1690-ig uralkodott, birtokának központja Almakerék volt). A régi tér – a telep egyik alközpontja – az 1914. évi helyszínrajza alapján körforgalmi csomópont volt. A WTE vezetője mintaértékűnek nevezte az együttműködést, amely a cél megvalósítása érdekében a civil szervezet és az önkormányzat között létrejött.

Végül a társaskör nevében megköszönte az Almavirág téri lakosoknak, hogy a wekerlei közösséget képviselték a projekt során, támogatták az építkezést. Köszönetet mondott a tervezőknek – Molnár László építésznek, Kardos Tibor úttervezőnek, Kosztolányi Noémi tájtervezőnek –, a hivatal részéről a Városüzemeltetési, valamint a Zöldprogram Iroda munkatársainak, a kivitelezőnek és mindazoknak, akik az évek során együttműködésükkel támogatták a tér megépülését.

A téravatóval egybekötött I. Almanapon pedig minden az almáról szólt: az almatea és almalé mellé rétest (almás-túrós, almás-mákos, almás) és almát kínáltak, az ezekre befizetett adományt a tér virágosítására fordítják. Az ünnepségen a Kispesti Művészeti iskola tanára, a népművészet mestere, Széles András és tanítványai adtak ízelítőt a magyar népzenéből.

A térátadón a WTE vezetői és a wekerlei önkéntesek mellett részt vett Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, jelen voltak Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Somogyi Lászlóné, Lazányi Ferenc, Ékes Gábor, Szathury Kolos és Ferenczi István önkormányzati képviselők.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.