2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Kiosztották a Szebb Kispestért pályázat díjait

Kispest
2015. október 20. kedd Írta: Csizmadia Viola

Az idén már 17. alkalommal díjazta az önkormányzat a Szebb Kispesti Környezetünkért pályázat keretében azokat a nevelési intézményeket, amelyek a legtöbbet teszik környezetükért. Jutalmazták a Legszebb Konyhakert, Magyarország Legszebb Konyhakertje országos verseny kispesti nyerteseit is. Az ünnepi eseményen a Kispesti Művészeti Iskola tanulói adtak műsort.

Ez a díj arról szól, hogy tegyük zöldebbé és próbáljuk megóvni környezetünket, hívjuk fel erre a fiatal korosztály figyelmét, használjunk környezetbarát technológiákat a mindennapokban is – mondta köszöntőjében Kispest polgármestere, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat is hasonló úton jár, gondoljunk csak az uszoda és a Puskás iskola napelemes fűtésére, vagy a lakótelepi iskolák tornatermi világításának korszerűsítésére. Gajda Péter megköszönte azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik részt vettek az iskola és óvodai pályázatok, programok elkészítésében.

Idén hat óvoda és két iskola kapott elismerést, a díjakat a polgármester, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke és Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője adta át.

1. helyezett lett a Kispesti Zöld Sziget (korábban Bóbita) Óvoda. Az Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény programjában kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés. A madárbarát óvoda projekt részeként „madárkarácsonyt”, „kedvenc madaram” rajzversenyt és madáretető-készítő versenyt rendeznek. A fenntartható fejlődéssel is megismertetik a gyerekeket: cserebere börzét szerveznek, valamint újrahasznosított anyagokból barkácsolnak a gyerekekkel közösen játékokat. Célul tűzték ki, hogy a korábbi környezetszépítő háziversenyek mellett megrendezik az óvodások Föld-napi tudáspróba vetélkedőjét.

2. helyezett lett a Kispesti Szivárvány Óvoda, amely 2014-ben másodszor nyerte el a „Zöld Óvoda” címet, ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek környezettudatos szemléletének fejlesztésére. Rendszeresen részt vállalnak a Nagy Várostakarítási Akcióban, udvari csoportkerteket gondoznak, és szépítik az óvoda környezetét. A folyamatos szelektív elem-, papír- és műanyag hulladékgyűjtés mellett az újrahasznosítással is foglalkoznak: újrapapírt készítenek a gyerekekkel közösen.

A 3. helyezett Kispesti Árnyas Óvoda mindhárom tagóvodájában nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, kerületi sétákkal és érdekes, a gyerekek számára is érthető kísérletekkel teszik kézzel foghatóvá a környezet védelmének fontosságát. Ezek közül is kiemelkedő a talaj-, a víz- és a levegőszennyezés megfigyelése egyszerű eszközök segítségével. Példaértékű az óvoda kertjének kialakítása (fűszerkert, mini konyhakert, palántanevelő sátor), valamint a kerti komposztálás és udvari esővízgyűjtés.

4. helyezett lett a Kispesti Bolyai János Általános Iskola. Környezeti nevelési programjával pályázik az ökoiskola és a madárbarát iskola címre. Ehhez kapcsolódóan minden évben öko-hetet rendez, amelyen a gyerekek a környezetvédelmi tudásukat mérhetik össze. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékgazdálkodásra: a szelektív hulladékgyűjtéssel és a hulladék további útjával üzemlátogatás során ismerkednek a diákok és kézműves foglalkozásokon gyakorolják az újrahasznosítást. Pályázatukban még egy gyógynövénykert létesítése is szerepel, a növények gondozásán túl a felhasználási lehetőségek ismereteivel is szeretnék gazdagítani diákjaikat.

Az 5. helyezett Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda két tagintézményének udvarán is szeretnének esztétikus környezetet kialakítani a gyerekek aktív részvételével, a pályázaton elnyert támogatásból növényeket akarnak ültetni, valamint környezeti nevelési programjukhoz illeszkedően a csoportszobákban szelektív hulladékgyűjtőket kívánnak elhelyezni. Fontosnak tartják az állatok védelmét is: akváriumot, terráriumot tartanak fenn.

A 6. helyezett Kispesti Arany Óvoda nevelési programjának kiemelt témája az Európai Mobilitási Naphoz kapcsolódóan egy „környezettudatos hét” megrendezése, amely során színes programjaikkal a családokat is szeretnék bevonni a környezetvédelembe. A pályázati támogatásból a KRESZ-pályát szeretnék bővíteni közlekedési lámpákkal, bólyákkal, valamint a kiskertek gondozásához kerti szerszámokat kívánnak beszerezni.

Bizottsági különdíjat érdemelt a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola. Örökös Ökoiskolaként az intézmény a környezeti nevelés terén kialakított hagyományait követi pályázati anyagában, az eddigiek folytatásán felül újabb célokat tűztek ki maguk elé: Környezeti Nevelési Munkaközösséget alakítanak ki, valamint tervezik állatmenhelyek felkeresését. Példaértékű kapcsolattartásuk az iskolával szomszédos Első Kis-Pesti Kert közösségével, a Kispesti Zöld Sziget Óvodával, a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziummal, valamint az ELTE Trefort gimnáziummal és az ELTE környezettan fakultációs hallgatóival. A gyerekek aktív részvételével bekapcsolódtak a „Vesd bele magad” és a WWF „Palánták” programokba.

Polgármesteri különdíjat kapott a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda. A 2014-ben „Zöld Óvoda” címet elnyert intézmény saját környezetvédelmi programmal rendelkezik, kiemelt célja a környezeti nevelés. Pályázati anyagában környezeti tehetséggondozó műhely bevezetését tűzte ki célul. Az oviban nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint sikeresen szerveztek elektronikai hulladékgyűjtést. Folyamatosan szépítik az óvoda környezetét, a közterület rendezésén és gondozásán túl az óvodakertben kőzetfelismerő sétaúttal sziklakertet, tanösvényekkel veteményeskertet és gyógynövénykertet alakítottak ki és tartanak fenn.

A hétfői ünnepségen vehették át elismeréseiket a Legszebb Konyhakert, Magyarország Legszebb Konyhakertje országos verseny kispesti nyertesei is. A balkon kategória győztese Pádár Sándorné Mészáros Judit lett, aki egy második emeleti lakás kis balkonján kertészkedik. Raklap virágállványt, és sok kreatív ötletet használ fel.

A tavalyi győztes Kőhalmi Terézia ismét győzött a mini kategóriában. Egy társasház udvarán gondozza kis parcelláját, az első közösségi kert tagja volt, részt vesz a Landshare programban és Forrásházban is kertészkedik.

Különdíjat kapott a 7 éves kiskertész, Komlódy Sári, aki megmutatta, hogy egy nagyon szép pihenőkertben is van helye konyhakerti növényeknek és gyümölcsöknek, sőt még nyuszinak és cicának is. Sárika lelkesen gondozza a növényeket, sőt egy kis szülői segítséggel még a lekvárkészítésben is ügyeskedik.

Közösségi kategóriában a Zengő Kert kerületi első helyezést ért el, így indulhatott az országos versenyen is, ahol az OMÉK rendezvényén díjat vehetett át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.