2019. június 26., szerda, János és Pál

Nagy Lászlóra emlékeztek a kispestiek Smolyanban

Kispest
2015. október 13. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Születésének 90. évfordulója alkalmából a Nagy László mellszobrát avatták fel a Szófiai Magyar Intézetben, valamint Smolyan városában, amelynek a költő is díszpolgára. Az ünnepi eseményre a Balassi Bálint Intézet és Smolyan meghívására, a testvérvárosi program keretében utazott Bulgáriába a kispesti delegáció.

A néhány napos Bulgária látogatásra Csubrikova Krisztina népdalénekes, Vinczek György alpolgármester, Bernát Péter kabinetfőnök, Tütünkov Jordán, a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kapott meghívást október első napjaiban. A kispesti delegációt Smolyan megbízott polgármestere, Mariana Cekova fogadta és kalauzolta.

 

Smolyan díszpolgára, Nagy László, akit helybéliek a rhodopei magyarnak is neveznek, óriási tiszteletnek örvend a városban, hiszen 1949-51 közötti 2 éves bulgáriai tartózkodása után is minden évben ellátogatott ide, és a bolgár népköltészetet tanulmányozta. Ezért született meg a smolyaniak fejében a gondolat, hogy mellszobrot állítanak a magyar költő emlékére.

 

Az ünnepélyes szoboravatón, amelyen a testvérvárosi program keretében a kispesti delegáció is részt vett a Magyar Írószövetség nevében Szentmártoni János, a Bolgár Írószövetség nevében pedig Bojan Angelov mondott köszöntő beszédet a Smolyani Kulturális Központ-Városi Könyvtár előtti téren. A szoboravatás után megnyitották a Nagy László emlékére rendezett kiállítást és bemutatták a költő Műveld a csodát, ne magyarázd című bolgárra fordított verseskötetét.

 

A testvérvárosi látogatás záró momentumaként a szmolyaniak a napokban tíz kiló vetőmag-babot és csaknem 1000 palántának megfelelő paradicsommagot küldtek a négy kispesti közösségi kert kertészeinek. A vetőmagokat Gajda Péter polgármester átadta Bán Zoltánnak, a Közpark Kft. vezetőjének; a szakemberek tavasszal palántákat nevelnek belőlük, majd elosztják a kertek között.

 

Smolyan Bulgária déli részén a Rhodope-hegységben fekszik a görög határ közelében. A város a tartomány adminisztratív, ipari és turisztikai központja is egyben. Híres a környéken található síparadicsomokról. A város nevét a 7. században letelepedett smolyani törzsről kapta. A mai város 1960-ban jött létre három település, Ustovo, Raykovo és Ezerovo egyesüléséből. Kispest és Smolyan között 2004-ben indult útjára az együttműködés, és ezzel párhuzamosan bolgár nemzetiségi önkormányzat is szoros kapcsolatot ápol Smolyannal.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.