2019. június 26., szerda, János és Pál

Nem módosítják a buszútvonalat Wekerlén

Kispest
2015. szeptember 21. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Lezárult a társadalmi egyeztetés az autóbusz-forgalom  mérsékléséről a wekerletelepi  Baross utcában.  Ennek eredményéről és várható következményeiről egyeztetett  Gajda Péter polgármester Gyimesi Lászlóval, a Budapesti  Közlekedési Központ  (BKK) vezérigazgatói tanácsadójával.

Kispest önkormányzata lakossági kezdeményezésre kérte az autóbusz forgalom mérséklését, azaz a járat elterelését a wekerletelepi Baross utcából. Ennek következtében a BKK kikérte az utazóközönség véleményét a 99-es, 194-es, 194B, 199-es és 999-es autóbuszjáratok wekerletelepi útvonalának tervezett módosításáról. A tervezet szerint a Baross utca autóbusz-közlekedésből eredő terhelés mérséklése érdekében a Határ út felé közlekedő autóbuszok (a reggeli csúcsidőszak kivételével) a Baross utca helyett a Pannónia úton haladnának – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.  A polgármester elmondta: a társadalmi egyeztetésen véleményt alkotók döntő része nem támogatta a BKK tervezett javaslatát az elterelésről.  A többségi igényeknek eleget téve, a 99-es, 194-es, 194B, 199-es és 999-es autóbuszok wekerletelepi vonalvezetése nem módosul. Az autóbuszok minden időszakban, továbbra is változatlan útvonalon, a Baross utca – Ady Endre út érintésével közlekednek a Határ út Metrócsomópont felé.

A társadalmi egyeztetés részleteiről  megtudtuk, hogy  a változásokkal kapcsolatos előzetes egyeztetés véleményezési ideje alatt összesen 35 észrevétel érkezett.  A levélírók többsége egyértelműen állást foglalt az útvonal-módosítás mellett (14) vagy ellen (20), azonban egy  véleményező a wekerletelepi autóbuszjáratok közlekedési rendjére vonatkozóan egyéb megoldást javasolt -  olvasható a BKK felmerült kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban készült összefoglalóban . A tervezett változást támogatók örömmel fogadták, hogy a Baross utcán kevesebb autóbusz fog végighaladni. Egy részük javasolta, hogy a 99-es, 194-es, 194B, 199-es járat a reggeli csúcsidőszakban is a Pannónia út felé közlekedjen. A tervezett útvonal-módosítást a véleményezők többsége elutasította. Jelentős hátrányként említették, hogy a módosuló útvonalon a Határ út felé közlekedő járatok menetideje megnövekszik. Néhányan kiemelték, hogy a módosítással a Pannónia út környékén a közlekedésből származó környezetterhelés megnövekedne. Többen a Pannónia úti parkolóhelyek számának kényszerű csökkentése miatt utasították el a BKK tervezetét. Érkezett arra is javaslat, hogy a 194-es viszonylatcsalád járművei a Nádasdy utca – Kós Károly tér – Pannónia út útvonal helyett a Wekerletelepet elkerülve a Nagykőrösi úton. A BKK fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a lakóövezetben élőkre gyakorolt zavarhatás összességében mérséklődjön. Az életkörülmények javítása érdekében törekszenek arra, hogy a közeljövőben esedékes járműbeszerzések alkalmával a Wekerletelepet érintő viszonylatokon minél több új, korszerű, a legszigorúbb környezeti normáknak megfelelő autóbusz közlekedjen. A korszerű járművek részarányának növelésével a lakótérségben jelentkező zaj- és károsanyag-kibocsátás érdemben csökkenthető, lényegesen alulmúlja a régebbi járművek közlekedtetésével okozott terhelés mértékét.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.