2019. július 20., szombat, Illés

Lebonthatatlanok a pavilonok a Határ úton?

Kispest
2015. szeptember 20. vasárnap Írta: a Szerk.

Az ígéretek szerint október közepére kellene befejeződnie a Határ úti közlekedési csomópont felújításának. A főváros dél-pesti kapujának számító téren júniusban elkezdett építkezés napról napra biztatóbb képet mutat, de a még el nem bontott négy pavilon tulajdonosai továbbra is hátráltatják a beruházást.

 

A naponta erre közlekedő több ezer kispesti szembetűnő változásoknak lehet tanúja, hiszen – az építkezéssel járó kellemetlenségekkel párhuzamosan – lassanként valósággá válnak a megújuló Határ úti végállomás látványtervei. Az autóbusz-állomás és környéke közigazgatásilag ugyan nem Kispesthez, hanem a fővárosi, a kőbányai és a ferencvárosi önkormányzathoz tartozik, de a kerületben élők nagy része nap mint nap átutazik az elmúlt két évtizedben rendkívül lepusztult csomóponton. A balkáni állapotokat idéző bódéváros felszámolása már a múlt év végén elkezdődött, ám az építkezés csupán három hónappal ezelőtt, a terület lezárásával vett látványos fordulatot. Szeptember közepére a térkövezés is elkészült a villamosmegállókban, és jelenleg is zajlik az egyelőre még elkerített buszvégállomás kialakítása, de a gyalogosok még mindig csak kisebb-nagyobb kerülőkkel tudnak eljutni a munkagépektől hangos tér egyik feléből a másikba, a több mint 3000 négyzetméteres parkot vizionáló, és október 14-i átadást hirdető molinók és paravánok között bukdácsolva.

A Budapesti Közlekedési Központ által jóváhagyott tervek szerint teljesen felújítják az útburkolatot, a járdákat és a vízelvezetőket, akadálymentesítik a villamosperonokat és a zebrákat. A buszforduló által körülzárt parkba fákat és cserjéket ültetnek, valamint új padokat, utasvárókat, szemeteseket helyeznek ki. A felújítás 430 millió forintba kerül, amit a fővárosi önkormányzat biztosít.

Az immár befejezéséhez közeledő építkezés szégyenfoltja, hogy az elkerített munkaterület közepén továbbra is négy egykori elárusító pavilon éktelenkedik. Ezeknek a tulajdonosaival a mai napig nem sikerült megállapodnia a fővárosi önkormányzatnak, pedig a közterület-foglalási engedélyük már tavaly nyáron lejárt, így a főváros szerint jogtalanul akadályozzák a beruházás zökkenőmentes megvalósítását. Időközben két pavilonos perre vitte az ügyet, mivel azt szeretnék elérni, hogy a felújítás után is legyen üzlethelyiségük a téren, noha erre a jelenlegi tervek alapján nincs lehetőség. Keresetüket első fokon elutasította a bíróság, de a cégek fellebbeztek, hogy továbbra is húzzák az időt, s addig az üresen árválkodó, használhatatlan bódékat sem lehet lebontani. Az erre közlekedők – akiknek a türelmét az elmúlt hónapokban alaposan igénybe vette a felújítás – csak reménykedni tudnak abban, hogy néhány vállalkozó önös érdekei és a bürokratikus akadályok nem hátráltathatják az utolsó simításokat, és október közepétől budapestiekhez méltó, európai színvonalú csomópont fogadja majd az átutazókat.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.