2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Menzareform testközelben

Kispest
2015. szeptember 18. péntek Írta: Csizmadia Viola

Kispesten már január óta az új szabályoknak és előírásoknak megfelelően főz a közétkeztetésért felelős vállalkozó, a Pensio Kft., az ételekről ízéről, minőségéről alaposan megoszlanak a vélemények, és mint minden újdonságot, ezt is gyanakvással fogadják kicsik és nagyok.

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon. A főbb változások egyike, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak. Nem lesz teljes só- és cukor tilalom, de szeretnék elérni, hogy ezekből kevesebb kerüljön a gyerekek szervezetébe. A jövőben is megmaradhatnak egyes megszokott ételek például az „ovis tea”, vagy a piskótakocka csokiöntettel, de bizony nem lesz benne annyi cukor, mint eddig.

Türelemre int Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője, amikor arról faggatom, miért ilyen nagy az ellenállás az új ízekkel, ételekkel szemben. Egy család, így a gyerekek étkezési szokásait nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, idő, türelem, nyitottság, némi kreativitás és példamutatás kell ehhez. Ha a kisgyerekek azt látják, hallják szüleiktől, a pedagógusoktól, későbbi életkorokban pedig a kortársaiktól, hogy mi ez az újabb hülyeség a menzán, bizony nehéz lesz a változtatás.

A szakember szerint a menzareform sikerét nagyban befolyásolja majd, hogy a család össze tud-e fogni a gyerekek egészsége érdekében az intézményekben dolgozó pedagógusokkal, és akarják-e egymást segíteni abban, hogy a gyerekek megszeressék, de legalább megkóstolják, ha ízlik, akkor elfogadják ezeket a ma még talán furának tűnő ízeket, ételeket. Tukmálni, az étel elfogyasztását kötelezővé tenni azonban semmiképpen nem szabad. Sok felvilágosító beszélgetéssel segítve meg kell várni, míg kialakul az igény a változtatásra. De rosszul dönt az a pedagógus, aki „dugi sóval és cukorral próbál segíteni, hiszen ma a gyerekek 3-4-szer több sót fogyasztanak naponta, mint az ajánlott. Sok múlik majd a közétkeztetésben résztvevő szolgáltatókon is, mert hiszen, ami a szemnek nem lesz kívánatos, azt bizony nem fogják még megkóstolni sem a gyerekek – hangsúlyozza. Antal Emese hisz abban, hogyha a gyerekek megtanulnak egészségesebben táplálkozni, akkor az jó hatással lesz a család étkezési szokásaira is. Vallja és hiszi, hogy ami olcsó az is lehet egészséges, és a drága élelmiszereket fogyasztók is táplálkozhatnak egészségtelenül. A cél tehát közös, hiszen ha „bejön” a menzareform, akkor a gyerekek napi energia- szükségletének akár 65-75 százalékát maradéktalanul megkaphatják az intézményekben.

Mint megtudtuk, a járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik majd az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a hatályos előírásoknak. Ők nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.