2019. június 26., szerda, János és Pál

Ingyenes talajvíz-vizsgálat Wekerlén

Kispest
2015. augusztus 18. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

A Wekerlén élők közül, akik szeretnék kerti kútjuk vizét megvizsgáltatni, 2015.szeptember 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzat Zöldprogram Irodáján – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki felhívásban tájékoztatta a wekerleieket a lehetőségről.

A tavaszi közmeghallgatás után született az a döntés, hogy a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) Illatos úti telephelyén tárolt anyagok esetleges szennyező hatásának kimutatása érdekében végezzenek méréseket a Wekerletelepen. A kutatások során megvizsgáltatták, hogy szennyezett-e a talajvíz, a talaj, előfordul-e szennyezettség élő növényi (gyümölcsök, zöldségek), illetve állati (csigák, giliszták) szervezetekben, valamint van-e szennyeződés az ülepedő porban. Amintavételezést és a minták elemzését a Bálint Analitika Kft. végezte az Önkormányzat megbízásából – tájékoztatta lapunkat Gajda Péter.

A polgármester örvendetes eredménynek tartja, hogy a mérési eredmények szerint az élő szervezetekben, illetve a talaj- és homokozóból vett homokmintákban nem volt kimutatható szennyezettség. A talajvízminták közül csupán két esetben (Álmos és Baross utcai címen) az AOX-értékek (halogénezett szerves vegyületek összességének mérőszáma) meghaladta az ivóvízrendelet szerinti határértéket. A szennyező vegyületek pontos meghatározása, és a BVM-mel esetlegesen összefüggésbe hozható talajvíz-szennyeződés kiterjedésének meghatározása érdekében még további vizsgálatok elvégzése szükséges – mondta.

Ezen kívül arról is szólt, hogy Kispest Önkormányzata a Bálint Analitika Kft.-vel együttműködve a vizsgálatok szerint érintett wekerleiek részére a meglévő talajvíz-kutakból a talajvízminták bevizsgálását térítésmentesen biztosítja. Ezért, akik szeretnék a talajvizüket bevizsgáltatni, 2015. szeptember 15-ig jelentkezhetnek a Zöldprogram Irodán személyesen, ügyfélfogadási időben, vagy írásban a Zöldprogram Iroda e-mail címén ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) adataik (név, cím, elérhetőség) megadásával. Az Iroda továbbítja az igényeket a cég felé, akik a mintavételezés várható időpontját egyeztetik a jelentkezőkkel.

De felhívta a wekerleiek figyelmét az óvatosságra, és hogy a további eredmények közzétételéig azok, akik a Wekerletelepen talajvíz-kúttal rendelkeznek, a talajvizet ne használják főzésre,fürdésre, élelmezési célú növények (zöldség- és gyümölcsfélék) locsolására!

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.