2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Új világítás az Eötvös tornatermében is

Kispest
2015. augusztus 05. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

A Bolyai és a Puskás iskola után az Eötvösben folytatódott a kerület oktatási intézményeinek tornaterem-világításkorszerűsítési programja. Ennek keretében hamarosan a Vass iskolában is új lámpatesteket szerelnek fel.

A kerület oktatási intézményeinek tornaterem-világításkorszerűsítési programja tavaly szeptemberben a Bolyai iskolában kezdődött és rohamléptekben halad. Azóta idén áprilisban már felkerültek az új lámpatestek a Puskásban is. Szeptembertől pedig az Eötvös iskolában is korszerű világítás várja a gyerekeket a tornateremben. A sort hamarosan a Vass iskola zárja – tudtuk meg Gajda Péter polgármester, aki kiemelte: a gyerekek egészségét is szolgáló program keretében, a nagyobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében digitális mágneses indukciós világításra cserélik a hagyományos fénycsöves lámpatesteket most a lakótelepi iskolák tornatermeiben. Ez a beruházás közel 3,5 millió forintba került.

Számítások szerint a felújításra költött összeg alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár majd együtt.
A világítás felújítása után akár 35-40 százalékkal is kevesebb villamos energiát fogyaszthatnak a tornaterem lámpái – teszi hozzá a szakember, a kivitelező cég, a DML Hungary Kft. munkatársa, Nagy Zoltán.
Az Eötvösben a régi 240 hagyományos fénycsöves lámpatest helyére mintegy 60 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben majd 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem, ami egy oktatási intézmény esetében nem elhanyagolható szempont. A rendszer nagy előnye még az, hogy az alacsony energiafogyasztás révén alacsony a CO2- és hő kibocsátás is, valamint jóval egyszerűbb a karbantartása is.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.