2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Hétvégén is folyik a kárelhárítás

Kispest
2015. július 10. péntek Írta: Csizmadia Viola

Hétvégén is folytatódik a szerda esti és éjszakai vihar okozta károk felszámolása, a rongálás nyomainak eltakarítása.  A legfontosabb felada, járhatóvá tenni az önkormányzat kezelésében lévő mellékutakat, hogy zavartalan legyen a közlekedés a kerületben. A Polgármesteri Hivatalhoz 230 bejelentés érkezett káreseményekről.

A legfontosabb feladatunk most járhatóvá tenni az önkormányzat kezelésében lévő mellékutakat, hogy zavartalan legyen a közlekedés a kerületben. A romok elszállítása csak ezután következik – mondta el kérdésünkre Vinczek György alpolgármester. Hétvégén sem áll meg a munka. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség, a Közpark Kft., a lakosság és külső vállalkozók (ők főképpen a fafeldolgozásban, az utak megtisztításában és a balesetveszélyes helyzetek elhárításában segédkeznek) együtt fáradoznak azon, hogy mielőbb helyreálljon a rend Kispesten.

A kárelhárítás önkormányzati feladatait irányító városvezetőtől megtudtuk, a helyi katasztrófavédelem nyilvántartása szerint 217 – többségében fák okozta – káreseményt kell kezelniük a helyi tűzoltóknak. Közel 40 lakóház és épület sérült meg a kidőlt fáktól, letört ágaktól, és hasonló nagyságrendű a gépjárműveket ért károsodás is. Ezek elhárítása most kezdődik. Vinczek György elmondta, a Polgármesteri Hivatalhoz 230 bejelentés érkezett káreseményekről. A felmérések szerint mintegy 1000 fa sérült meg kerületszerte. Ilyen mértékű károsodás nem történt az elmúlt évtizedekben – tette hozzá.

Több helyen elektromos áram nélkül maradtak a lakások. A legsúlyosabb helyzet a Corvin körúton alakult ki, ahol villanyoszlopok dőltek ki, és csaknem 40 lakásban két napja nincs áramszolgáltatás. Az ELMŰ ma hozzákezdett az oszlopok és az áramszolgáltatás helyreállításához, ha szükséges a hétvégén is dolgoznak a szerelők. Elektromos vezetékek rongálódása esetén az ELMŰ hibabejelentőjét – 238-3838 – hívhatják a kispestiek.

Vinczek György hangsúlyozta, az önkormányzat nem felel a rendkívüli időjárás okozta károkért, felelősségbiztosítása csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor az önkormányzatnak felróható hibából következett be a kár. Azt is elmondta, hogy azok a kispestiek, akiket valamilyen kár ért, és van biztosításuk a házra vagy lakásra, ne felejtsék el 48 órán belül bejelenteni azt a biztosítónál.

Az alpolgármester az önkormányzat nevében is kéri a kispestieket, hogy segítsenek a károk mielőbbi elhárításában: ha tehetik, gyűjtsék össze a lakóház előtti közterületen a lelógó, törött gallyakat, és zsákolják be a fahulladékot, amit majd elszállíttat az önkormányzat.

Az ingatlanok előtti zöldsáv, járda takarításáról az ingatlanok használóinak kell gondoskodniuk, ezt – a fahulladék elszállítását kivéve – most sem tudja az önkormányzat átvállalni, hiszen a közterületi kárelhárítás feladatai mellett rengeteg helyen, intézményekben (iskolákban, óvodákban), közparkokban kell ezt a tevékenységet ellátnia.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.