2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Kispest város címere a WestEndben

Kispest
2015. július 08. szerda Írta: Csizmadia Viola

Több mint 400 magyar település, köztük Kispest város címere is megtekinthető az interaktív címerkiállításon a WestEnd City Centerben. A kiállítást immár második alkalommal a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) közreműködésével szervezte a bevásárlóközpont.

A II. Címerkiállítást Prosits Attila, a WestEnd City Center ügyvezető igazgatója és Gémesi György, a MÖSZ elnöke nyitotta meg hazánk „legforgalmasabb piacterén”. A tavalyi sikeren felbuzdulva idén ismét alkalmat kínálnak a magyar településeknek, hogy bemutatkozhassanak, ami azért is nagy lehetőség, mert a bevásárlóközpontban évente csaknem 20 millió ember fordul meg – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Ahogy Magyarországnak a Szent Korona, úgy egy-egy településnek a címer jelenti az identitás legfontosabb szimbólumát, egy ilyen kiállítás pedig ünnepnap a hétköznapok gondjai, problémái közepette, ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége idén is örömmel vett részt a rendezvény koordinálásában – tette hozzá. A MÖSZ elnöke örömét fejezte ki, hogy míg tavaly a közel 300 kiállított címer melletti QR-kódot csaknem 260 ezren töltötték le, ami településenként körülbelül ezer letöltést jelent, s ez a szám idén bizonyára még magasabb lesz, hiszen most 400 fölé emelkedett a kiállított címerek száma.

Kispest címere kiemelt helyre került a kiállításon – mondta a várost a megnyitón képviselő Vinczek György, aki szerint a város címere, a többiekkel összevetve is igazán szép. Kispest címere két egyenlőtlen részre osztott pajzs. A felső kék mezejében kilencfokú arany gereblyét tartó két ágaskodó arany oroszlán. Az alsó vörös mező bal oldali részében egymásra helyezve kalapács és harapófogó, jobb oldali részében gyalu, körző és derékszögelő.

Mint megtudtuk, a kispestieknek is igazán érdemes bemetróznia a Nyugati pályaudvarig, hiszen a kiállítás részeként egy három hónapig tartó országos nyereményjáték is indul. A játék lényege, hogy a tablókon kiállított címereken és QR-kódokon felül kiemeltek kinagyítva 87 címert, valamint külön határon túli településneveket, amiket egy rendező elv köt össze. A játékban résztvevőknek azt kell kitalálni, hogy mi az, ami „összeköti” ezeket a településeket. A Címerkiállítás egy évig, 2016 nyaráig látható a WestEnd City II. emeletén.

P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { }

P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { }

P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { }

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.