2019. június 26., szerda, János és Pál

Kutyachip-leolvasó a kispesti önkormányzaton és az étteremben

Kispest
2015. július 03. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Kutyabarát étterem lett a Halásztanya, mert a Vigyél Haza Alapítvány itt helyezte el azt a mikrochip-leolvasót, amely segítheti az elveszett kutyák hazajutását. Ez a 20. étteremben, önkormányzaton kihelyezett „gazdikereső” eszköz a fővárosban. Várhatóan reggeltől délig az önkormányzat épületében, déltől záróráig pedig az étteremben lesz elérhető a leolvasó készülék.

Korábban is sokan keresték az alapítványt, amikor gazdátlan kutyust találtak az utcán, így jutottunk el a legjobbnak tűnő megoldáshoz, amellyel a lehető leghamarabb haza tudjuk juttatni a kedvenceket – mesélte el a mikrochip-leolvasó ötletének eredetét a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársa, Schwartz Noémi, aki Yodával, a szálkás szőrű tacskóval érkezett a Halásztanya étterembe.

Az alapítvány kutyabarát éttermek bevonásával, ingyenes mikrochip leolvasási lehetőséggel segíti az elkóborolt kutyák hazajutását. Megtudtuk, hogy a kispesti a 20. mikrochip-leolvasó a fővárosban, és az eszköz segítségével már eddig is több mint tíz kutyát juttattak vissza gazdáikhoz. A rendszer egyszerűen működik. A leolvasóval ellátott éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy hazavihesse az elkóborolt vagy elveszett kutyáját. Ha a megtalált kutyában nincsen mikrochip, vagy nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, az önkéntesek értesítik a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatát, amely intézkedik az állat biztonságos elszállításáról és a gazda további kereséséről honlapjukon.

Nemrégiben alakult meg az állatvédelmi járőrszolgálat, így a legjobbkor jött az alapítvány megkeresése és az étterem fogadókészsége – tudtuk meg Márkus Edittől, a Zöldprogram Iroda vezetőjétől, aki elmondta, hogy várhatóan reggeltől délig az önkormányzat épületében, déltől záróráig pedig az étteremben lesz elérhető a leolvasó készülék.

Az alapítvány munkatársa elmondta, szeretnék lefedni Budapest egész területét, ezért 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó. Ezeket a helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is, amelyet bevezetése óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben.

Az alkalmazás letölthető : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telenor.hu.vigyelhaza,
elérhető interneten is: www.w-ebkereso.hu.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.