2019. máj. 27., hétfő, Hella

Ledolgozta hiányát a Vamüsz

Kispest
2015. június 19. péntek Írta: Csizmadia Viola

Bár az önkormányzati tulajdonban lévő Vamüsz (Vagyonkezelő Műszaki Szervezet) korábbi vezetésével a jelenleginél jobban szimpatizáló fideszes körök minden alkalmat megragadnak arra, hogy a szervezet működését és gazdálkodását górcső alá vegyék és hangosan kritizálják, a Vamüsz mára ledolgozta azt a költségvetési hiányt, amelyet fideszes elődje felhalmozott.

Ehhez szükséges volt egy azonnali szervezeti reformra, amely létszámcsökkentést, feladatok átstrukturálását, kiszervezését, munkakörök átszabását jelentette, és mind-mind a racionalizáció, a hatékonyság irányába mutatott – tudtuk meg a Vamüsz megbízott igazgatójaként ez év elejétől dolgozó Kránitz Krisztiántól, aki kérdésünkre elmondta: a szervezet irányítását úgy kapta meg, hogy mintegy 18 milliós lejárt szállítói követelést kellett ledolgoznia úgy, hogy a január 6-i átadás-átvételkor 2 millió 800 ezer forint állt csupán működésre a folyószámlán.

Első lépésként megszüntették azokat a megbízási szerződéseket, amelyek a Vamüsz működése szempontjából nélkülözhetőek voltak, ezzel összesen 600 ezer forintos megtakarítást értek el havonta. A vállalkozási szerződések felülvizsgálatának pedig az lett az eredménye, hogy a kedvezőtlen szerződési feltételek mellett megkötötteket felbontották, megszüntették. Segítette az ügymenetet az is, hogy ügyvédi irodát is váltott a szervezet, így most átalánydíjas szerződés keretében látják el ezt a feladatot havi nettó 250 ezer forintért., ellentétben a korábbival, amely havi 450 ezer forint+áfa díjazásért végezte el ugyanezt a feladatot.

Kedvezőbb feltételekkel új belső ellenőri, munkaügyi és főkönyvelői megbízást is kötöttek, amely további havi 300 ezer forint megtakarítást eredményezett.

A közalkalmazottak létszáma 29 főről 21 főre csökkent, amely közel 2 milliós bérmegtakarítást hozott a gazdálkodásban. Ezzel párhuzamosan a nettó finanszírozásuk is havi közel fél millió forinttal csökkent. Összegszerűen a negyedéves mérlegadatok és a tavalyi beszámoló összehasonlítása alapján az idei évben mintegy 15 milliós megtakarítás várható a bérgazdálkodásban, 2016-ban pedig közel 30 milliós nagyságrenddel számolhatnak.

A megtakarításoknak köszönhetően augusztus hónapra ki tudják gazdálkodni a kezelt ingatlanjaik után fizetendő közös költségutalásának 1 hónapos késedelmét is, amely 2012 óta folyamatosan fennáll a társasházak felé. Havi fizetési kötelezettsége a Vamüsznek megközelíti a 7,5 milliós nagyságrendet, amelyet terveik szerint augusztustól már adott hónapban késedelem nélkül el tudnak utalni az ingatlanok kezelőinek.

Kránitz Krisztián a hatékony működés tekintetében fontosnak tartotta kiemelni, hogy a behajtási tevékenység eredményessége érdekében kialakítottak egy önálló Behajtási csoportot. Eddig a végrehajtási ügyek nagy részét a Vamüsz jogi képviselete végezte, de az elmúlt három év alatt érdemi előrelépés ebben nem történt. Ezért döntöttek úgy, hogy visszaveszik a peres és végrehajtással kapcsolatos ügyeket a korábbi ügyvédi irodától, amelyek száma megközelíti a 700-t. Ezek feldolgozása folyamatosan halad, előre láthatólag ennek nagy részét év végéig sikerül áttekinteni. A behajtási tevékenység az elhúzódó peres eljárások miatt csak hosszú távon fog érezhető bevétel növekedést eredményezni, de a stabil működés alapvető feltétele, hogy a kintlévőségeinket minél hatékonyabb tudjuk beszedni – tette hozzá a megbízott igazgató.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.