2019. július 20., szombat, Illés

Mammográf és ebédjegy

Kispest
2015. június 17. szerda Írta: Csizmadia Viola

Ha a kispesti képviselő-testület rábólint, több mint 12 millió forintot, dolgozónként öt-ötezer forintot ad az önkormányzat jövedelmen kívüli juttatásként étkezési utalványban az egészségügyi intézet dolgozóinak - jelentette be Gajda Péter polgármester, amikor átadta a kispestieknek az intézmény legújabb eszközét, egy hároméves, korszerű mammográfiás készüléket.

Mivel a polgármesteri programnak megfelelően folytatódik a Kispesti Egészségügyi Intézet műszerparkjának korszerűsítése, így mostantól egy korszerű Siemens mammográf szolgálja a kerületben élő nőket. Az eszköz cseréjére azért volt szükség, mert annak életkora mára már meghaladta a 18 évet - mondta Gajda Péter polgármester az ünnepélyes átadáson.

A mammográfiás eszközt a Röntgen osztály vezetője, Dr. Bitó Katalin főorvos mutatta be a megjelenteknek. A berendezés 5 év alatt már a negyedik jelentős eszköz a Kispesti Egészségügyi Intézetben. Az osztály gépparkja teljesen megújult csúcsminőségű berendezésekkel. A régi gép 1997 óta üzemelt, már sok probléma volt vele, többször hosszabb időre leállt, ezért halaszthatatlanná vált a cseréje. A május vége óta működő Siemens Mammomat 3000 Nova 2011-ben készült, egy francia magánklinikán működött, ahol három év alatt összesen 9000 felvételt készítettek vele (évente átlagosan 50 ezret szoktak). A világban elterjedt gépről van szó, Magyarországon 50-60 ilyen gép dolgozik jelenleg.

A főorvos asszony elmondta, a berendezés könnyen kezelhető, 30 százalékkal kevesebb sugárdózist ad le, mint a régi, az új géppel jelentősen javul az elkészített felvételek minősége, így már korán kisebb elváltozást is diagnosztizálni tudnak vele. Dr. Bitó Katalin hozzátette, a készülék klinikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, nem használható betegek nagy tömegű szűrésére. A kispesti asszonyok mammográfiás szűrését továbbra is a XVII. kerületi Medical Centerben (Pesti út 177.) végzik.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.