2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Gyerekházünnep Wekerlén

Kispest
2015. június 08. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Előbb pékség, majd Tőke László Úttörőház volt korábban a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár mai épülete a Petur utca 7. szám alatt. Az épület történetére visszatekintő kiállítással, zenés műsorral, bábszínházi ősbemutatóval, az egykor itt működő pékségre emlékezve kenyérszeléssel emlékeztek erre a házünnepen. Szabó Mária, a WKK igazgatója köszöntötte a 35. születésnapi ünnepségen megjelenteket, a kultúrház korábbi és jelenlegi munkatársait, Nagy Andrást, az úttörőház volt igazgatóját és az egykori pékséget üzemeltető Polonyi család tagjait.

Gajda Péter polgármester beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat 2010-ben uniós támogatással és saját forrásból újította fel a kultúrház épületét, amelyről továbbra is jó fenntartóként kíván gondoskodni. A polgármester köszönetet mondott az intézmény egykori és jelenlegi munkatársainak az odaadó, lelkesedéssel végzett munkáért. Mint mondta, akik részt vesznek a WKK által szervezett programokon, boldogan, feltöltődve, örömmel jönnek és távoznak, miközben értékes kulturális programokkal gazdagodnak. Hiller István országgyűlési képviselő rövid köszöntőjében további sikereket kívánt a kultúrház munkatársainak, és kellemes élményeket az ide látogató fiataloknak és időseknek.

Halmos Kata népdalénekes és a kobzon játszó Kudász Ferenc fellépése után Gajda Péter szelte fel a születésnapra sütött házkenyeret. Az élet kenyeréről szólt a Tatay Színház születésnapi bábszínházi ősbemutatója, amely nagy sikert aratott a legkisebbek körében. A felnőttek a ház történetével kapcsolatos feladványokat oldhattak meg, kívánságfa segítségével fejezhették ki jókívánságaikat és ötleteiket, a gyerekek pedig megismerkedhettek a hagyományos kenyérkészítéssel, a lisztes játszóházban kipróbálhatták a kenyérsütés állomásait, a kertben felállított kemencében pedig mindenki ropogósra süthette a saját maga által elkészített perecet.

A Wekerlei Kultúrház története 1949-re nyúlik vissza, amikor Kispesten, a Rákóczi utcában megnyílt az ország első úttörőháza. A hetvenes évek elején, a lakótelep építésekor az eredeti épületet lebontották, ekkor költözött az intézmény a Wekerletelepre, a Kós Károly tér 9. szám alatti épületbe. Itt azonban csak nagyon szűkösen fért el, ezért rövidesen ismét új helyet kellett keresni, s a választás a Petur utca 7. szám alatti volt Polonyi-pékség épületére esett. Az átépítés és felújítás a nemzetközi gyermekévben kezdődött el, és 1980. június 3-án megnyitotta kapuját a Petur utcai intézmény. Az úttörőházból a rendszerváltáskor Wekerlei Gyermekház lett, 2010-től Wekerlei Kultúrház és Könyvtár.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.