2019. július 20., szombat, Illés

Újra hódít a térzene Kispesten

Kispest
2015. máj. 31. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Dél-Pest fúvószenekarai találkoztak szombat délután Kispest-szerte. A KMO szervezésében a Pestszentlőrinci Dohnányi Ernő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara, a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara, a Soroksári Galambos János Zeneiskola Fúvószenekara, valamint a házigazda Kispesti Obsitos Fúvószenekar szabadtéri hangversenyeit hallgathatták a Kós Károly téren, a Kossuth téren és a Városháza előtti téren az érdeklődők.

Hamar megteltek a padok, a székek zenekedvelő és kíváncsi kispestiekkel, sőt sokan a füvön ülve várták a fellépőket a késő délutáni napsütésben. Egy nagyon régi hagyományt elevenítenek most fel a szervezők, hiszen korábban rendszeresek voltak a szabadtéri koncertek, a térzene Kispesten – mondta Vinczek György alpolgármester az esemény záróprogramján a Városház téren, ahol a Dél-Pesti Fúvószenekari Találkozón résztvevő együttesek, Tóth Anna zenetörténész rövid ismertetői mellett adtak ízelítőt repertoárukból. Az alpolgármester beszélt arról, hogy a zene lehet a közös nyelv az emberek között, hiszen most is itt vagyunk, megnyugszik a lélek a hétköznapok nehézségei után, és együtt hallgatjuk a muzsikát. A zenehallgatás is jó alkalom az emberi együttlétre.

A fúvószenéről sokan csak azt tudják, hogy egy ugyancsak hangos, tűzoltó-zenekari műfaj, ezért is gondoltuk, hogy megmutatjuk, ennél bizony jóval több – válaszolta kérdésünkre Nyilas Gabriella, a KMO munkatársa, a találkozó szervezője, aki azt is elmesélte, hogy a házigazda, a nyolc évvel ezelőtt alakult Obsitos zenekar és a művelődési ház közös gondolata volt egy ilyen regionális találkozó megszervezése a műfaj népszerűsítéséért, megszerettetéséért. A zenekarok, mintegy 120 fúvóshangszeres, a szomszéd kerületekből érkeztek, és különböző kispesti helyszíneken adtak koncertet, majd a Városháza előtt közösen is muzsikáltak.

A rendezvényt a KMO-n kívül Kispest Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.