2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Egy tündérkertnyi Székelyföld Kispesten

Kispest
2015. máj. 30. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha” – hirdeti a felirat a Székelyország Tündérkertje Látványpark bejáratán a székelykapun. Kispest új közösségi terének létrehozását (a képviselő-testület 2013-ban hozott döntésének megfelelően) az önkormányzat a kert kialakításában való aktív részvétellel, több mint másfél millió forinttal, valamint kedvezményes havi bérleti díjjal (10 ezer forint) támogatta.

A Vass Lajos iskola 4.b. osztályos tanulóinak bemutatója előtt (felkészítő tanáruk: Vargáné Vankó Katalin) a kora délutáni hivatalos hivatalos megnyitón Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy akad ugyan még tennivaló, de az idei Magyar Világtalálkozó keretében Kispesten ezen a hétvégén nyitották meg a Bujdosó Székely Vendéglő melletti, évek óta üresen álló önkormányzati telken a kerület legújabb közösségi terét, a Székelyország Tündérkertje Látványparkot. Az alpolgármester kiemelte: a kert Bacsó Andrásnak, a vendéglő tulajdonosának, s egyben a Székelyország Tündérkertje Egyesület elnökének régi elképzelése, amely az önkormányzat támogatásával, de civil összefogás keretén épült fel és működik majd. Az önkormányzat tulajdonában lévő közel 950 négyzetméteres látványparkban a tervek szerint üde színfoltként idevarázsolódik majd egy kis miniatűr Székelyföld.

Gaál István, a kert megnyitójának rendezvénymestere kérdésünkre elmondta, hogy idei Magyar Világtalálkozó résztvevői is ellátogatnak ide, hiszen ez a nap a székelységé. Gaál büszkén említette azt is, hogy az udvari tűzfalra tábla került, amely az emberi nagyságáról, kitartásáról, akaraterejéről, szerénységéről közismert Erőss Zsoltnak, a Monte Everest első székely-magyar meghódítójának, aki egyébként több alkalommal volt vendég Kispesten, állít emléket. Az ő példáját követve a gyerekek kipróbálhatják rátermettségünket a kertben róla elnevezett mászófalon.

Gaál István nem győzte sorolni a maroknyi területen lévő látványosságokat: a Székelyország Tündérkertje Látványpark a székelység kultúráját, értékeit hivatott lesz bemutatni a szórakozni, pihenni ide érkezőknek. A kertben felállították a Székely Kultúra Pavilonját és a Borvíz Múzeumát. Előbbi a hagyományos székely kézművességeket – fazekasság, fafaragás, szövés, hímzés -, az utóbbi a székek borvíz világát eleveníti fel, helyet biztosítva gyakorlati foglalkozásoknak is. A kerti oltár a Csíksomlyói Búcsú szellemiségét, s annak történetét idézheti fel. A Fejedelmi Sarokban helyet kapnak hírességek emlékoszlopai, így például Kőrösi Csoma Sándoré, Tamási Ároné, Benedek Eleké és Orbán Balázsé. A kertben felállított Fejedelmi Trón Dózsa György mártíromságát idézi. Akár az „Ábel a rengetegben” című Tamási Áron mű könyv lapjaiból pottyanhatna ki az a „kalyiba” – a korabeli berendezési tárgyaival -, amely remények szerint sok ifjonc kedvelt búvóhelyéül szolgál majd. A parkban van szabadtéri sütőkemence, ízletes házi kenyér és lángos elkészítéséhez, amelyeket fűszerezni is lehet majd a helyben megtermelt hagyományos székely konyhakerti növényekkel. Az év bármely időszakában látogatható parkban iskolások, felnőttek egyaránt feltöltődhetnek.

A Tündérkert egész napos avatóünnepségének hivatalos része este fergeteges székely mulatsággal zárult.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.