2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Az Illatos úti környezetszennyezés volt a téma a közmeghallgatáson

Kispest
2015. máj. 22. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

A felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek Illatos úti területén kialakult helyzet volt a témája a képviselő-testületi ülést követő közmeghallgatásnak a KMO Művelődési Házban. A kormányhivatal hó eleji látványosan gyors kármentesítési intézkedésének megkezdését mindenki üdvözölte, ugyanakkor számos kérdés megválaszolatlan maradt.

Bevezetőjében Gajda Péter polgármester beszámolt arról, hogy az áprilisi képviselő-testületi ülés döntése ez a közmeghallgatás, amely a Budapesti Vegyiművek egykori Illatos úti telephelyén kialakult helyzetről, a nyilvánosságra került környezetszennyezésről és az azóta tett kármentesítő kormányzati és önkormányzati lépésekről szól. Gajda Péter elmondta, hogy a szomszédos IX. kerületben már tartottak erről közmeghallgatást, amelyen Ferenczi István, a fenntartható fejlődés tanácsnoka képviselte Kispestet. Azt is elmondta, hogy a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nincs közvetlen katasztrófahelyzet. Hozzátette, már az előző ülés napján megkezdődött a mintegy 2800 tonna veszélyes anyagok közül a legveszélyesebbek elszállítása a területről. A terület teljes veszélymentesítése akár 6-9 hónapon keresztül eltarthat.

Szűcs Péter a Pest-megyei Kormányhivatal osztályvezetője a kármentesítés aktuális helyzetét vázolta fel. E szerint a május eleje óta folyamatosa veszélyes anyagok elszállítása. Egyenként átvizsgálják a hordókat, a legsérültebbek elszállítása prioritást élvez, a hónap végéig csaknem 1000 hordót távolítanak el a területről. A folytatásban, a végleges elszállításig fóliával vonják be a még maradó hordókat.

Kérdésre válaszolva Gajda Péter polgármester arról is beszélt, hogy 2011-ig pályázati forrásból már zajlott kármentesítés, addig pontos adatok álltak rendelkezésre a szennyezésről. Utána viszont forráshiány miatt leállt a munka.

Szűcs Péter elmondta, a 2011-es talajvízvizsgálatok eredményeit összevetették az idén áprilisban elvégzett mérésekéivel, és negatív elmozdulást állapítottak meg az adatokban. Hozzátette, hogy az eddigi légszennyezettségre vonatkozó mérések nem mutattak ki veszélyes anyagokat.

A Greenpeace egyik jelen lévő munkatársa hangsúlyozta, hogy a szálló por, a talaj és a talajvíz folyamatos mérésére van szükség minél nagyobb területen a közeli kerületekben. Fontosnak nevezte a hordók elszállítása utáni további kármentesítést is, azért, hogy a lakóterületek szennyezését meg lehessen állítani.

Több kérdés megválaszolatlan maradt, például az, hogy ki lesz a felelős, ha 6, illetve 9 hónap alatt sem szállítják el a hordókat, hogy 2011 és 2015 között miért nem történt semmi, van-e területnek tűzvédelme, mi lesz a szennyezett talajjal, lesz-e pénz a terület teljes kármentesítésére, illetve mit szólnak a dorogiak a budapesti szennyezett anyag befogadásához, mert információk szerint, velük nem konzultált a kormány az odaszálításról.

A munka folytatásában bízva zárta be a polgármester a közmeghallgatást, jelezve, hogy a három érintett kerület (XIX., IX., XX.) részéről folyamatos vizsgálatokat terveznek, hogy megóvják a lakosságot a veszélyes anyagoktól.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.