2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Közmunkások majálisa a Közparknál

Kispest
2015. máj. 16. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

Csaknem nyolcvan kispesti közmunkás gyűlt össze a Közpark Kft. wekerlei telepének udvarán, hogy részt vegyen azon a majálison, amelyet a kerületi önkormányzat, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyar Szegénységellenes Hálózat közösen szervezett. A mulatság előtt azonban információkat hallgattak meg a megváltozott szociális rendszerről, az aktív korúak támogatásáról és a munkaügyi szolgáltatásokról.

Szociális területen járatos szakemberek és a kispesti városháza vezetői, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, Varga Attila az önkormányzat Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke, valamint Balogh Elek, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetője is részt vettek azon a majálison, amelyet a kerületben dolgozó közmunkásoknak szerveztek a Közpark Kft. wekerlei telephelyén. A Bán Zoltán, a Közpark Kft. ügyvezető igazgatója házigazdaként köszöntötte az összegyűlt közmunkásokat, és arról beszélt, hogy rendkívül fontos, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők tájékozottak legyenek az őket érintő térvényi változásokról, illetve tudják, milyen lehetőségeket kínál március 1-től a szociális feladatokon, ellátásokon osztozkodó kerületi önkormányzat és a kormányhivatal. Bán Zoltán elmondta: jelenleg a kerületben négy hónapig, azaz augusztus végéig, a kormány által megadott keretszám szerint 160 közmunkás, ebből 90 a Közparknál, 70 pedig a kerületi intézményekben dolgozik, de hamarosan újabb harminc közmunkás érkezik, akik pedig szeptember végéig lehetnek majd itt.

Ma még nincs tapasztalatunk arról, hogy bevált-e a március elsejétől életbelépő szociális ellátásra vonatkozó munkamegosztás az önkormányzat és a kerületi kormányhivatal közötti – válaszolta kérdésünkre Vinczek György alpolgármester, aki rövid tájékoztatót is adott a jelenlévőknek a megváltozott önkormányzati segélyrendszerről, a helyére érkező települési támogatásokról. A közmunkaprogramokban az önkormányzatoknak „csupán” a szervezés jut, hiszen a kormány által kijelölt keretszámok alapján a helyieknek a munkahelyek biztosítása, a közmunkások foglalkoztatása a feladata.

Az alpolgármester hangsúlyozta, az lenne jó, ha a közmunkában résztvevők nem büntetésnek éreznék a foglalkoztatás ezen formáját, hanem törekednének arra, hogy kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket, és új utakat keresnének a szabad munkaerő-pici elhelyezkedésre. Ne törődjenek bele abba, hogy most közmunkások, van kiút ebből a helyzetből, hiszen a Közpark Kft.-nél is volt számtalan példa arra, hogy a közfoglalkoztatás után, a jól teljesítők, állandó munkát kaptak – tette hozzá biztatásképpen Vinczek György.

Megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat május 18-án 7 önkormányzati lakásra ír ki pályázatot, amelyre, a rossz lakhatási mutatók és az eddigi tapasztalatok szerint, várhatóan legalább 100 család jelentkezésével számolnak.

A kerületi kormányhivatal két munkatársa, Kern Henrietta és Dördönye Adrienn pedig az állam által nyújtott lehetőségeket sorolta, és arról adott tájékoztatást, hogy az okmányirodában egy kollégájuk félfogadási időben várja a szociális ügyekben érdeklődőket.

Bálint Mónika, a programot kezdeményező és támogatókat kereső, 2004-ben alakult Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársa köszönte az önkormányzat támogatását.

A komoly dolgokat követően hamar elfogyott a csaknem száz főre főzött gulyásleves.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.