2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Kispest a Margitszigeten

Kispest
2015. április 27. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

A Kispesti Önkormányzat sátránál az Első Kis-Pesti Kert lelkes kertészcsapata fogadta az érdeklődőket a Főkert Zrt. által szervezett Tedd meg Magadért! eseményen a hétvégén a Margitszigeten. A kispesti Zöldprogram Iroda jóvoltából több száz árvácskát kaptak ajándékba az arra járó kicsik és nagyok, de aki akart, még környezetvédelmi totót is kitölthetett.

Kispest a 2008-ban megkezdett Zöldprogram óta még zöldebb és élhetőbb lett, mint előtte. Büszkén mondhatjuk, mintegy 600 ezer négyzetméter zöldterületével, számtalan pihenőparkjával, közösségi kertjeivel, a közelmúltban folyamatosan megújuló, irigylésre méltó játszótereivel, a főváros egyik legzöldebb kerülete – válaszolta kérdésünkre az eseményen résztvevő Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője. A kerületben 50 ezer darab köztéri fa zöldíti a várost, amelyek folyamatos pótlása, gondozása is az iroda munkatársainak feladat, minthogy a virágok ültetése is. Ennek kapcsán az irodavezető elmondta, hogy hamarosan virágba borul Kispest, hiszen néhány hét múlva, az árvácskák elvirágzása után, megkezdődik az egynyári virágok kiültetése. Jelenleg pedig a locsolóhálózatok és a szökőkutak beüzemelése zajlik, és folyamatos a parkokban, az önkormányzati területeken, útszéleken a kaszálás, amellyel Kispest belső részén már el is készültek.

A kispesti bemutatkozósátor lelkes kertészcsapatát Nagy Mária, az Első Kis-Pesti Kert, a napokban Zöld Kispestért polgármesteri díjban részesült tagja vezette, és közösen fogadták a nézelődőket. Nagy Mária szívesen mesélt arról, hogy milyen szép már a veteményes abban a közösségi kertben, amely Budapesten és országosan is egyedülálló módon elsőként Kispesten jött létre a panelházak között két évvel ezelőtt. Azóta sok követőre talált a kezdeményezés a városokban, kerületekben, Kispesten is idén már a negyedik kertet avatják hamarosan. Nagyon szeretjük a mi kertünket! Az ágyásokban már van friss retek, a sóskát folyamatosan szedik, de levelezik a spenót, és óriásira nőtt a tépősaláta is – mondja büszkén.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.