2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Zöld Kispestért díj a Föld napján

Kispest
2015. április 23. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

Nyolcadik alkalommal adták át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat a KMO Művelődési Házban. Az emlékplakettet és oklevelet azok a kispestiek kapják, akik önkéntes tevékenységükkel aktív részt vállalnak közvetlen környezetük szépítésében, a természeti értékek és a zöldfelületek védelmében, illetve kezdeményezésükkel, programjaikkal a környezettudatos nevelést segítik.

Kispesten. 2008 óta jutalmazza meg a díjjal a környezetszépítőket az önkormányzat. Amikor a díj megalapítása mellett döntöttünk, az volt a célunk, hogy ne csupán az önkormányzat tegyen a zöldebb, rendezettebb kerületért, hanem a kispestieket is próbáljuk meg ösztönözni, dolgozzunk együtt a városrészért – mondta el köszöntőjében Gajda Péter. Kispest polgármestere hangsúlyozta, az elmúlt évek bizonyították, hogy népszerű és sikeres a program. A közös munka eredményeként közterületek, terek, parkok váltak szebbé és újultak meg, gyerekek és idősek is magukénak érzik a zöld gondolatot – fogalmazott Gajda Péter. A polgármester Vinczek György alpolgármesterrel és Bogó Józsefnével, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével együtt adta át a díjakat öt magánszemélynek, valamint egy-egy társasház, civil közösség és intézmény képviselőjének.

 

Zöld Kispestért díjazottjai:
- Nagy Mária, aki az Első-Kis-Pesti Kert aktív tagjaként részt vállal a többi kert szakmai támogatásában, kerületi, fővárosi, országos és nemzetközi rendezvényeken népszerűsíti a közösségi kertészkedést. Kidolgozott egy szabadtéri, biológiaoktatáshoz kapcsolódó programot, melynek segítségével különböző korosztályú gyerekeket ismeretet meg a környezetvédelem és a kertészkedés alapvető kérdéseivel. Kertésztársaival rendszeresen fogadnak gyerekcsoportokat és fogyatékkal élő felnőtt csoportokat is a kertben.
- Süveges Krisztina, aki az Ady iskola tanítójaként komplex iskolakert-programot visz iskolában. A kertészkedés és az ezzel kapcsolatos szemléletformálás mellett ökotanterem is létrejött az iskolájukban.
- Fazekas Bertalan a társasház mögötti előkert beültetéséért, ápolásáért, és lépcsőház aulájában lévő télikert kialakításáért, fenntartásáért.
- Pál Gyuláné a ház Beszterce utcai frontja előtti közterületi zöldsáv igényes kialakításáért, gondozásáért, a virágos utcakép megteremtéséért.
- Andris György a ház Karton utcai frontja előtt, a járda két oldalán lévő közterületi zöldsáv egységes kialakításáért és gondozásáért, a szép zöld utcakép megteremtéséért.
- Bots Péterné és Pomaháziné Tuba Györgyi a  József Attila utca 90. számú ház mindkét oldali utcafrontján húzódó, nagy területű előkert beültetéséért, üde színfoltot teremteve a lakótelepi környezetben.
- A Budapest-Kispest Görögkatolikus Egyházközség a Kossuth Lajos utcai épület melletti zöldsáv esztétikus kialakításáért, példás gondozásáért.
- A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, amely úttörő a „zöld kultúrház” kategóriában. Nem csupán az általuk létrehozott és befogadott programok tematikája, de a ház üzemeltetésének szemlélete is zöld: egyebek mellett teljes körű szelektív gyűjtés, madárbarát kert működik az intézményben.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.