2020. július 06., hétfő, Csaba

Kisgyermeknevelőket köszöntöttek

Kispest
2015. április 22. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Idén Gajda Péter polgármester és Kertész Csaba alpolgármester adta át az önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést a Bölcsődék Napján a Gyöngyszem bölcsődében tartott kerületi ünnepségen. Az elismerést Tóth Béláné (Irénke) a Gyöngyszem bölcsőde munkatársa kapta.

Rendhagyó ünnepi beszéddel köszöntötte kollégáit, munkatársait és a kerületi önkormányzat képviselőit (Vinczek György alpolgármestert, Lazányi Ferencet, Mihály Andrást) Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője Bölcsődék Napján. Ez alakalommal a komoly történeti visszatekintés helyett egy kedves írást olvasott fel arról, hogy mi minden jellemzi a kisgyermeknevelőket, milyen áldozatvállalás övezi napi munkájukat. Ezt követően Brinza Istvánné arról beszélt, milyen komoly társadalmi és családi elvárásoknak kell megfelelnie a bölcsődei dolgozóknak, de magának az intézményeknek is, hiszen a meleg, a szeretetteljes légkör megteremtése a legfontosabb. Külön kiemelte, hogy ennek biztosítása a gondozók és a technikai dolgozók, segítők összmunkájának köszönhető, egyik a másik nélkül nem képzelhető el. Ezért is lehetünk ugyancsak büszkék arra a világszerte elismert bölcsődei intézményhálózatra, amely Magyarországon 163 évvel ezelőtt kialakult. Brinzáné külön köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy a mintegy 145 bölcsődei dolgozó szakszervezeti (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) tagdíját kifizette.

Az ágazatban dolgozókat az önkormányzat nevében köszöntő Vinczek György kitért arra, hogy a bölcsődei szolgáltatást mintegy 400 család veszi igénybe, amelyet csaknem 150 dolgozó biztosít Kispesten. A számokból is látszik, hogy óriási terhet jelent ez az itt dolgozóknak, hiszen a legkisebbek ellátása sokkal több odafigyelést, egyéni foglalkozást, gondozást igényel. A bölcsődére nagy szükség van – emelte ki az alpolgármester, hiszen a család fenntartásához, az élet feltételeinek biztosításához az édesanyáknak is, a szülés után hamar munkába kell állnia. De a bölcsődében dolgozóknak nemcsak a gyerekek nevelésében kell részt venniük, hanem gyakran, különösen a nehéz szociális helyzetben élő családok esetében, a szülők formálásában is aktív szerepet kell vállalniuk úgy, hogy bérezésük, élet- és munkakörülményeik ugyancsak elmaradnak a hasonló feladatokat végzőktől, sőt, életpályamodelljük kialakítását csak most tervezi a kormányzat – tette hozzá.

Két elismerés átadására is sor került. A kerületi önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést Tóth Béláné (Irénke) a Gyöngyszem bölcsőde munkatársa, míg Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kispesti alapszervezetének köszönetét Molnár Éva, a Bokréta bölcsőde élelmezésvezetője kapta.

Az Eötvös iskola 4.a osztályosai népdalcsokorral (felkészítő tanár: Bartha Anikó), míg Szibel Flóra, a Harangvirág bölcsőde munkatársa gitárral kísért énekszámokkal kedveskedett a résztvevőknek.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.