2019. máj. 27., hétfő, Hella

Világításkorszerűsítés az iskolai tornatermekben

Kispest
2015. április 16. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A Bolyai iskola után idén a Puskás iskolában folytatódott tovább a kerületi oktatási intézmények, továbbiakban az Eötvös és a Vass iskolák tornatermeinek világításkorszerűsítése – mondta Gajda Péter polgármester azon a műszaki bejáráson, amelyet a Puskás iskola tornatermében tartottak.

A nagyobb fényerő és az alacsony energiafogyasztás érdekében digitális mágneses indukciós világításra cserélik a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a kispesti lakótelepi iskolák tornatermeiben. A sort tavaly a Kispesti Bolyai János Általános Iskola tornacsarnokában kezdték, ahol a környezetbarát világításkorszerűsítés mintegy két millió forintba került. Számítások szerint ez a felújításra költött összeg alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár majd együtt.

A Bolyai iskola után idén a Puskás iskolában folytatódott tovább a kerületi oktatási intézmények, továbbiakban az Eötvös és a Vass iskolák tornatermeinek világításkorszerűsítése. Ez most 3,5 millió forintba került – mondta Gajda Péter polgármester azon a műszaki bejáráson, amelyet a Puskás iskola tornatermében tartottak.

A világításfelújítás után akár 35-40 százalékkal is kevesebb villamosenergiát fogyasztanak a tornaterem lámpái, de hogy ténylegesen mennyit azt ma még nehéz előre kiszámolni, már csak azért is, mert a tornaterem világítása egy körön van az intézmény többi fogyasztójával – mondta a kivitelező cég, a DML Hungary Kft. munkatársa, Nagy Zoltán, aki a bejáráson jelen lévő Bihari Péter intézményvezető, Kertész Csaba alpolgármester, Teknős Ferenc önkormányzati képviselő és Kránitz Krisztián megbízott Vamüsz-igazgató kérdésére elmondta: a Puskásban régi 240 hagyományos fénycsöves lámpatest helyére mintegy 60 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben majd 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem, ami egy oktatási intézmény esetében nem elhanyagolható szempont. A rendszer nagy előnye még az, hogy az alacsony energiafogyasztás révén alacsony a CO2- és hőkibocsátás is, valamint jóval egyszerűbb a karbantartása is.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.