2019. máj. 27., hétfő, Hella

Ifjú segítők a vészhelyzetekben

Kispest
2015. április 16. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A Vass és a Trefort iskola diákjai győztek a KAC-pályán megrendezett kerületi ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen, így ők képviselhetik Kispestet a fővárosi fordulóban.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége idén is megrendezte, a kispesti önkormányzat pedig támogatta az ifjúsági katasztrófavédelmi verseny kerületi fordulóját. A verseny résztvevőit köszöntő Vinczek György alpolgármester szerint a verseny mottója – „A tudás életet menthet!” – , amely idén sem változott, hiszen a gyors és szakszerű segítség a hétköznapokban is óriási előnyt jelent. Az évente megrendezett megmérettetésekre való felkészülés során a gyerekek megtanulják megvédeni magukat, és másokon is segíteni tudnak katasztrófa esetén.

Idén tíz általános iskolai felső tagozatos és hat középiskolás csapat adott számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismeretekről. A négyfős csapatoknak tizenhét állomáson kellett igazolniuk elméleti és gyakorlati tudásukat: többek között környezet-, tűz- és katasztrófavédelmi teszteket, iparbiztonsági és tűzvédelmi témakörökhöz kötődő feladatokat oldottak meg, műszaki mentéssel, elsősegélynyújtással, navigációval, vegyi és sugárzásvédelemmel, árvízi védekezéssel kapcsolatos ismereteiket bizonyíthatták, valamint több ügyességi próbán is összemérhették képességeiket.

A verseny eredményhirdetésén a díjakat Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Juhász Gábor tűzoltó hadnagy, a XVIII-XIX. kerület katasztrófavédelmi megbízottja adta át a csapatoknak. Az általános iskolások versenyében a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola lett az első, míg a középiskolásoknál a Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola csapata győzött, így ők képviselhetik Kispestet a felmenő rendszerű verseny fővárosi fordulójában április 22-én, a Hajógyári-szigeten. Második helyezést ért el a Kós Károly Általános Iskola és a Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Szakiskola csapata, a harmadik helyezést az Erkel Ferenc Általános Iskola és a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium diákjai szerezték meg.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.