2019. máj. 27., hétfő, Hella

Szakmai konferencia a segítőknek

Kispest
2015. április 14. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Kiégés, szupervízió, relaxáció címmel a gyermekvédelmi terület dolgozóit érintő problémákat és azok megoldási módszereit állította középpontba az idei Mondj nemet! konferencia a KMO-ban.

Elsőként Gábor Ilona igazgató köszöntötte az ország minden részéről érkezett nevelési, oktatási és gyermekvédelmi szakembereket a Mondj nemet! komplex prevenciós program idei konferenciáján. Ezután Vinczek György, a kerület szociális életét felügyelő városvezető az ágazatot fenntartó felelősségének, segítésének fontosságát hangsúlyozta a mindennapokban, rámutatva arra a tényre, hogy gyakran a szociális intézmények munkatársai is hasonló – például egzisztenciális – problémákkal küszködhetnek, mint a gondozottak.

A konferencia előadásai a problémákat és a megoldási lehetőségeket állították a középpontba. Dr. Simon Viktória pszichiáter Burnout-szindrómáról, mint a gyerekekkel foglalkozó szakemberekre leselkedő veszélyről tartott előadást. Dr. Szombathely Éva pszichoterapeuta a rekreációról és relaxációról, mint a kiégés ellenszereiről beszélt. Vizi Beáta mentálhigiénés tanácsadó „Mindennapi játszmáink a szakember-gyermek kapcsolatokban – A Gordon-módszer kommunikációs készségei az örömteli, játszmamentes kapcsolatokért” címmel tartotta meg előadását.

Délután öt szekcióprogram várta a szakembereket:
Mondj nemet! komplex prevenciós program gyakorlati alkalmazása (Dr. Kovács Erika addiktológus és Gazdag Pál szenvedélybeteg-segítő),
K.I.A.B.Á.L. prevenciós társasjáték gyakorlati alkalmazása (Kisberk Ágnes szociálpedagógus, gyógypedagógus),
Interaktív drogprevenciós foglalkozás pszichodramatikus módszerrel (Kisberk Melinda klinikai szakpszichológus),

Relaxáció a gyakorlatban (Dr. Szombathelyi Éva pszichoterapeuta),
Szupervízió (Frankó András szupervízor).

A KMO Művelődési Ház 1997-ben kezdett bele abba az indulásakor iskolai felvilágosító drogprevenciós programba, amely mára négylépcsős komplex prevenciós programmá vált. A csellengő fiatalokat akartuk megszólítani, azt szerettük volna, hogy kapjanak egy második lehetőséget, egy második otthont, ahol közösségben, jó környezetben a művészetterápia segítségével tölthetik el az idejüket – mondta el lapunknak Forgon Miklós művelődésszervező, a Mondj nemet! program „gazdája”, hangsúlyozva, hogy a program ars poeticája szerint minden prevenció, ami értelmes célokat ad, jó közösséget és környezetet biztosít a fiataloknak, azért, hogy maguktól tudjanak választani és nemet mondani a függőségre.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.