2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Napirenden a közbiztonság

Kispest
2015. március 17. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Lázár Tamás, Kispest város közbiztonsági tanácsnoka helyzetértékelő és feladategyeztető beszélgetést kezdeményezett Kispest közbiztonságáról. A találkozón részt vett Gajda Péter polgármester, Dódity Gabriella képviselő-frakcióvezető, Plánk Róbert, kerületi rendőrkapitány, Bali Péter, a Kispesti Rendészeti Központ vezetője, Ferenczi István és Varga Attila képviselők, valamint a Városháza részéről Bernáth Péter.

A találkozó elején Bali Péter tájékoztatta a többieket a kerületben 2006 óta működő térfigyelőkamera-rendszer műszaki állapotáról, a lehetséges telepítésekről, fejlesztésekről. Elmondása szerint jelenleg 53 telepített kamera van a kerületben, de ma már elengedhetetlen ezek technológia fejlesztése, ezért szükséges a kamerák állapotának mielőbbi felmérése, a rendszer optimalizálása, a jelenleg elérhető modern technikákra való áttérés. A kamerák karbantartását januártól főállásban végzi a Kispesti Rendészeti Központ állományában lévő informatikus. A kamerák figyelése április végétől – május elejétől már nem a rendőrségen történik, hanem a KRK bázisán, ennek kialakítása jelenleg még folyik.

Gajda Péter szerint sem halogatható tovább a leromlott, elöregedett műszaki állapotú kamerák cseréje, és ahol szükséges, újak telepítése.

Plánk Róbert rendőrkapitány, a kerületi rendőrség szakmai támogatásáról biztosította a jelenlévőket, hiszen jelentős visszatartó ereje van a kameráknak, illetve segítik a felderítés hatékonyságát. A kerületben lévő technikák felsorolását azzal a négy rendszámfelismerő kamerával egészítette ki, amelyek tovább segítik a város közbiztonságának megőrzését. Ez utóbbi eszközöket jelenleg egyetlen ember kezeli – tette hozzá, ezért javasolta a technikát kezelők létszámának növelését, amellyel nagyobb hatékonysággal oldható meg az üzemeltetés. A feladatot nehezíti, hogy ezt csak szakember, közterület-felügyelő vagy rendőr végezheti.

A beszélgetés során felmerülő kérdésre, mely szerint a kamerák egy részét át kéne helyezni olyan helyekre, ahol nagyobb hatékonysággal vethetnék be a bűnözők ellen, a rendőrkapitány két helyszínt javasolt: a Kossuth téri zsebesek miatt a Kossuth téren, illetve a KöKi Terminál környékén lenne szükség több kamerára.

A kerület közbiztonságára, eszközök fejlesztésére, vásárlására, telepítésére fordítható összegeket, úgy növelhetné a város önkormányzata, hogy a különféle büntetésekből származó bevételeket erre a célra forgatná vissza. Erre azért is van szükség, mondta Bali Péter, mert a különféle eszközök és a hozzájuk tartozó programok nagyon drágák. A büntetésből származó bevételek várhatóan alacsonyabbak lesznek Kispesten, mint a belvárosi kerületekben, hiszen teljesen más jellegzetességekkel bír kerületünk. 60-70 százalékos bírságbefizetési hajlandóság esetén 15-25 millió forint éves bevételt becsül az irodavezető.

Dódity Gabriella kérdésére, hogy hány újabb kamerával lehetne javítani a közbiztonságon, Plánk Róbert nem tudott pontos számot mondani, hiszen elsősorban az a cél, hogy a mozgó, vagy telepített kamerák olyan helyszíneken legyenek, ahol a leghatékonyabbak. Például a kertvárosi rész a legkevésbé hatékonyan lefedhető, inkább a forgalmas csomópontok bekamerázása ajánlott, de alapvetően ez ma már megoldott.

Ferenczi István képviselő felvetette, hogy a Hunyadi lakásszövetkezet illegálisan telepített kamerákat, amelyek sérthetik a lakók, járókelők személyiségi jogait. A rendőrkapitány szerint a társasházakra vonatkozó szabályozásnak megfelelően vannak itt kamerák elhelyezve, amelyek látószögében rögzíthet, de ez a probléma nem leszabályozott keretek között kezelhető. Ha van jogosulatlan adatkezelésről szóló bejelentés, azt a rendőrség kivizsgálja. Szóba került az állampolgárok felelőssége is, hiszen sokban megkönnyíti a bűnüldözők munkáját például az, ha a lakossági bejelentések fényképes formában történnek meg, mert ilyen bizonyítékok alapján is tudnak adott esetben szabálysértési eljárást kezdeményezni mondjuk illegális hulladéklerakók esetében, ahol sajnos leggyakrabban csak ismeretlen tettes ellen tudnak eljárni.

A megbeszélés végén Lázár Tamás összegzésében elmondta, hogy április végére elkészül az új büntetési rendszer és a kamerák felújítása.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.