2019. június 26., szerda, János és Pál

Alapigazság

Kispest
2015. március 13. péntek Írta: a Szerk.

 

Nőnap volt a múlt hét végén. Legalábbis a virágárusoknak. Mi férfiak ezen a napon kötelességszerűen azt gondoljuk, virágot kell vennünk, csokrosat, cserepeset, vagy csak egy szálat. Mert ez így szokás ezen a napon már évtizedek óta. Ezt tanultuk az iskolában, ezt láttuk apánktól, nagyapánktól.

Meg sem fordul a fejünkbe, hogy a lányok, a nők, az asszonyok biztos, hogy erre vágynak, ezt várják el tőlünk? Lehet, hogy jobban esne nekik, ha például néha elmosogatnánk, főznénk, kiteregetnénk, mosnánk, bevásárolnánk, elmennénk a gyerekekért...helyettük, esetleg velük.

A nők egy részének nincs szüksége, hogy néhány szál virág erejéig az év ezen az egy napján éreztessék, bizony van ám nő nap is, mert nap mint nap egyenlő jogú, rangú partnere társának, munkatársainak, családtagjainak. Másokon pedig a virág sem segít, már gesztusként sem.

Pedig azt üzente Ferenc pápa, a nők mindennapi munkája emberségesebbé és befogadóbbá teszi a társadalmat, mert „azon túl, hogy életet adnak azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat”.

Ehhez képest a nők Európa-szerte 16 százalékkal kevesebbet keresnek, 12 százalékkal kisebb arányban dolgoznak, 39 százalékkal alacsonyabb nyugdíjat kapnak, nagy cégeknél első számú vezetői posztba csak elvétve jutnak. Mindeközben az egyetemi, főiskolai végzettek 60 százaléka nő.

Az idei nőnap különlegesen tapintatlan és otromba kormányzati ajándékát, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki maga is nő, bejelenti, „meghirdettük az Egy nap a nőkért programot, amelynek keretében vasárnap a nők fél áron látogathatnak el félszáznál több budapesti és vidéki múzeumba”. Most sírjak, vagy nevessek? Igaz, a kormánynak köszönhetően az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt a felszabaduló időt így van mód hasznosan és nem utolsó sorban kedvezményesen eltölteni.

Aztán a legnagyobb arculcsapás, hogy a kormánypárti képviselők nemet mondtak az LMP költségvetési módosító javaslatára, amelyben a zöldpárt 8 milliárd forintot adott volna az isztambuli egyezmény megvalósítására, amely nem üzen mást, mint hogy a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elfordult a családon belüli erőszak áldozataitól, a nehéz helyzetben lévő nőktől.

Mindezek láttán marad az alapigazság, hogy „a fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk...” (lásd Ovizsaru), és ma Magyarországon érjük be ennyivel.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.