2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Elfogadott költségvetése van Kispestnek 2015-re

Kispest
2015. február 26. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

Az idei év költségvetésének elfogadása mellett a települési támogatások megállapításának, kifizetésének új rendszeréről, a hivatali időn kívül kötendő házasságkötések díjairól szóló rendeleteket fogadott el a képviselő-testület.

Hosszas vita, frakciószünet és módosító javaslatok után a képviselők többsége megszavazta Kispest város 2015-ös költségvetését. Az elfogadott határozat szerint a városbüdzsé ebben az évben 10 milliárd 342 millió 130 ezer forint. Ebből a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló törvény szerint a fővárosi összbevételből idegenforgalmi adóból 300 millió forintot, a helyi iparűzési adóból 3 milliárd 536 millió 348 ezer forintot, a központi költségvetésből 1 milliárd 645 millió 50 ezer forintot kap a város. Gajda Péter a napirend kapcsán elmondta: a csökkenő források ellenére várható, hogy az idei évre meghatározott feladatokat stabil költségvetés mellett meg tudja valósítani az önkormányzat, és működtetni tudja a kerületet.

Dódity Gabriella felszólalásában nehezményezte, hogy a költségvetés tervezetének véleményezésére nem állt elegendő idő, rövid volt a határidő az elolvasásra és feldolgozásra, továbbá a tervezet átláthatóságát kérdőjelezte meg. A polgármester a felvetésre válaszolva elmondta, hogy a költségvetés szerkezetében az elmúlt évhez képest, amikor fideszes alpolgármester felügyelte ezt a területet, semmilyen változás nem történt. Ennél átláthatóbb költségvetést most nem lehet készíteni. Ebből mindenki érti, hogy mire költi a képviselő-testület a kispestiek adóforintjait.

Lázár Tamás hozzászólására, amely szerint a költségvetésben nem szerepel a helyi katasztrófavédelem, tűzoltóság munkájának pénzbeni támogatása, Dr. Kiss Anna jegyző elmondta, hogy a jogszabályok változása miatt, az önkormányzat már csak eszközökkel támogathatja a helyi tűzoltóság tevékenységét, amelyet továbbra is megtesz majd alkalmanként.

A költségvetés kapcsán Szathury Kolos képviselő a helyi média költségvetéséről érdeklődő kérdésére Gajda Péter elmondta, hogy a KispestTV már megkapta a működési engedélyét, és a három hónapos próbaidő alatt még akkor sem akar az önkormányzat havi két millió forintnál többet költeni a televízió működtetésére, ha a korábbi üzemeltető csak a csupasz falakat hagyta maga után a stúdióban, amelyre 2002-ben volt hasonló példa a műsorgyártó-váltásnál.

Elfogadták a képviselők a települési támogatás rendszerét, amely a korábbi önkormányzati segélyezési rendszer helyébe lép március 1-jétől. 2015-ben erre a célra 193,5 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. A legfontosabb változásokat a Szociális törvény rögzíti, amelyben a legjelentősebb változás, hogy megszűnik a méltányossági ápolási díj és közgyógyellátás, az adósságkezelési szolgáltatás és a lakásfenntartási támogatás. Míg eddig a különféle támogatásokhoz az önkormányzatnak 90 százalékos, közgyógyellátásnál 70 százalékos állami támogatás jár, addig az elkövetkezőkben ezeknél, ha adni akarja, az önkormányzatnak saját keretből kell a forrásokat megtalálnia. A települési támogatások köre mostantól: lakhatási, gyógyszer, adósságcsökkentési, ápolási, temetési, gyermekszületési, rendkívüli települési.

Dr. Kiss Anna jegyző kiegészítésében hangsúlyozta, hogy a rendelettervezet készítésének alapvető koncepciója az volt, hogy nagyrészt maradjanak meg az önkormányzat által eddig nyújtott és megszokott szociális ellátások, amelyek most célzottabbá és igazságosabbá téve jelenjenek meg az új szabályozásban.

Vinczek György alpolgármester hozzászólásában utalt arra, hogy közel hatezer kispestit érint a szociális ellátás valamilyen formája. Óriási volt az új rendelet megalkotásához végzett két hónapi munka, de a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy honnan pótolja majd az önkormányzat a kieső korábbi 150 millió forintos állami támogatást. A másik komoly feladat, hogy az elkövetkező időszakban mielőbb megismertesse az érintettekkel a változásokat. Kedvező, hogy a méltányossági ápolási díj esetében a kormány az utolsó pillanatban lazított a szigorításon, és így Kispesten 150 család gondjai enyhülhetnek majd ezen a téren. Az alpolgármester szerint a legnagyobb baj ebben a változásban, hogy párhuzamosságok alakulnak ki a kormányhivatal és az önkormányzat között, amely rendszerben az ügyfelet „járatjuk” egyik hivatalból a másikba, aki majd azt sem tudja, mit, kitől, miért kapott.

Hibásnak és öncélúnak nevezte a kormány intézkedését Varga Attila, a Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke, hiszen egy meglévő és működő rendszert ver szét az állam azzal, hogy a kormányhivatalokhoz rendeli a szociális támogatások elosztását, ahol erre nincs meg a szükséges apparátus, és így ezt most ki kell majd építeni.

Elfogadták a képviselők a polgármester 2014-2019 közötti időszakra szóló programját. Gajda Péter szerint továbbra is fontos, hogy amit jelöltként ígért a kampányban, azt a megvalósíthatóság érdekében fogadják el a képviselő-testület tagjai is.

A Mészáros Lőrinc utca 45. szám alatti ingatlan bérbeadásával kapcsolatban Ékes Gábor képviselő azt kérdezte, hogy akkor a tervezett wekerlei gyermekorvosi rendelő nem valósul meg ezen a helyszínen. Gajda Péter a képviselő felvetésére tájékoztatta a testületet, hogy a wekerlei gyerekeket is ellátó Berzsenyi utcai rendelő korszerűsítéséről egyeztetett a praxisok háziorvosaival, és így azt fogja kezdeményezni, hogy itt alakítsanak ki egy minden igényt kielégítő rendelőkomplexumot a kispesti gyerekeknek.

Több tájékoztatót és beszámolót is elfogadtak a képviselők. Többek között a polgármester tájékoztatta a testületet arról, hogy milyen választ kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól arra a levelére, amelyben a kispestiek nevében tiltakozott az M0-s körgyűrű és az autópályák bevezető szakaszainak díjkötelessé tételével kapcsolatban. Fónagy János államtitkár válaszát semmitmondónak, és az itt élők „arcul köpésének”, a válaszadó cinizmusának értékelte a polgármester.

Önálló képviselő indítványt nyújtott be a testületnek Dódity Gabriella, aki javasolta, hogy stratégiai szinten foglalkozzon az önkormányzat a kerületi bérlakás-állomány felmérésével, majd azok felújításával és hasznosításával, mert ez nem történt meg az elmúlt években, a lakásállomány műszaki állapota borzalmas. Gajda Péter polgármester elmondta, hogy az elmúlt négy évben három fideszes alpolgármester és a fideszes többségű testület feladata lett volna a felelős a kerületi bérlakásállományért, és most meg visszamutogatnak az elmaradt stratégiáért. Gajda megkérte a fideszes képviselőket, saját sarukat ne hányják a jelenlegi városvezetésre, és tájékoztatta a képviselőket, hogy munkacsoport alakult Kertész Csaba alpolgármester vezetésével, akik felmérik a lakásállomány állapotát, valamint javaslatot tesznek a hasznosításra, a lakásgazdálkodásra. Nincs könnyű feladatuk, sok mindenkinek beletört már ebbe a bicskája. De a munkacsoport feladata lesz az is, hogy megvizsgálja, terhel-e valakit, valakiket felelősség a helyzet kialakulásáért és erről folyamatosan tájékoztassa a testületet – tette hozzá.

Az ülésvezető polgármester szerint nyitott kapukat dönget egy másik önálló képviselői indítványában Dódity Gabriella, amelyben a térfigyelő-rendszer meglévő elemeinek vizsgálatát végeztetné el az önkormányzattal. Lackner Csaba a Várospolitikai Bizottság elnöke hozzászólásában felhívta képviselőtársa figyelmét arra, hogy fejlesztési tanácsnokként előzetesen kellett volna tájékozódnia arról, hogy már megkezdődött a munka a térfigyelő-rendszer felülvizsgálatáról, bővítéséről.

Szintén önálló képviselői indítványt nyújtott be Ferenczy István képviselő az önkormányzati ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos proaktív adatszolgáltatásra, amelyben azt javasolja, hogy adás-vételkor a részletek két héten belül kerüljenek fel az önkormányzat honlapjára.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.