2019. szeptember 18., szerda, Diána

Közös gondok a társasházi fórumon

Kispest
2015. február 25. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legújabb társasház-felújítási pályázatról, valamint az önkormányzat és a társasházak közötti kommunikációról szólt a társasházkezelők fóruma a Városházán. Gajda Péter polgármester, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Bogó Józsefné és Teknős Ferenc önkormányzati képviselők is részt vettek a találkozón.

Közel egy éve, 2014-ben találkozott utoljára a kerület vezetése és a kispesti társasházak közös képviselőivel, akkor fogalmazódott meg a közös igény, hogy legyenek rendszeresek ezek a találkozások – mondta el a résztvevőket köszöntő Gajda Péter polgármester, hozzátéve, bízik abban, hogy ez a fórum is hatékony lesz majd mindkét fél számára.

 

Várnai Erika, a Panel Centrum Iroda Kft. munkatársa a társasházak energiahatékonysági pályázatáról, az Otthon Melege Programról tartott tájékoztatót. Célja a lakók életkörülményeinek javítása energiatakarékossággal, a felújított épületeknek minimum „C” energiaosztályba kell kerülnie a korszerűsítés után. A pályázati referens beszélt a korszerűsítés előnyeiről, a pályázat technikai részleteiről, a legfontosabb tudnivalókról.

 

Hegyi András, a Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vaműsz) munkatársa a társasházi közgyűlések tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Beszélt a közgyűlési meghívók körüli problémáról, arról, hogy nem időben kapja meg a társasházak önkormányzati lakásait kezelő Vaműsz. Kitért a meghívók tartalmi kellékeire, a mellékletek csatolásának fontosságára, a bérlemények és a vízórák ellenőrzésének szükségességére. A hozzászólók felhívták a figyelmet az áramlopásokra és a bérlőkkel előforduló problémákra.

 

A wekerlei vízórák beszerelése kapcsán Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője beszámolt róla, hogy az önkormányzat folyamatosan tárgyal a Vízművekkel engedmények eléréséről, de egyelőre eredménytelenül. Szóba került a társasházak törvényességi felügyelete is: 2014-től a törvény ezt jegyzői hatáskörbe utalta. A jogi szabályozásról dr. Horváth Ágnes, a Jogi Iroda vezetője adott tájékoztatást.

 

Vinczek György alpolgármester a bérlőket érintő kritikára elmondta, az önkormányzatnak is érdeke, hogy olyanok lakjanak a bérlakásokban, akik együtt tudnak élni a többi lakóval és betartják a szabályokat. Ugyanakkor jelezte, hogy a nehéz szociális körülmények között élők laknak az önkormányzati lakások többségében. Szigorral, következetességgel és támogatással kell elérni, hogy normális körülmények között éljenek- jelentette ki, a társasházkezelők és az önkormányzat közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozva.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.