2019. szeptember 18., szerda, Diána

A szándék közös, „csak” a pénz hiányzik az Ady mozi újrahasznosításához

Kispest
2015. február 23. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Egyeztetés kezdődött az önkormányzat és az Ady mozi Baráti Kör között arról, hogy hogyan lehet újrahasznosítani a Kós Károly téri épületet, amely hosszú ideje áll félig készen és üresen. A civilek nagyszabású, impozáns elképzeléseket tettek le az asztalra, amelynek megvalósításához, az ingatlan visszavásárlásához, a és működtetéséhez legalább 350 millió forint kellene.

Újra összeültek az Ady mozi Baráti Kör tagjai és kezdeményezésük támogatói, hogy tovább beszélgessenek arról, miként lehetne közösségi finanszírozással az Ady mozit „újratölteni”. A találkozóra most meghívták Gajda Péter polgármestert is.

Nagyon tiszteletreméltó az a kezdeményezés, amelyet a civilek az Ady mozi ügyében kezdeményeznek, hiszen azt szeretnék elérni, hogy ez egy közös kulturális tér legyen, de van néhány olyan kérdés, amelyre nekünk közösen kell választ adni – mondta Gajda Péter polgármester a találkozó után. A polgármester szerint a legfontosabb kérdés most az, hogy azt a kb. 200 millió forintot, az ingatlan tulajdonosától, Havas Henriktől való megvásárláshoz, hogyan fogja előteremteni a közösség, akár az önkormányzat támogatásával, vagy a nélkül. De nem másodlagos az sem, hogy a vásárlás után, miből fogja befejezni, működtetni, üzemeltetni ezt a több mint 1500 négyzetméter alapterületű épületet, ami szerény számítás szerint is 2-3 millió forint havonta – tette hozzá. Gajda Péter örül annak, hogy elkezdődött ez ügyben az egyeztetés, egy előkészítő munka.

Jelen pillanatban ez egy nagyon szép álom, hiszen az Ady mozi helyére tervezett intézmény ma még csupán csak félkész állapotban van, ha tetszik, egy „betonteknő”.

Ennek ellenére bízom abban, hogy a közösség megtalálja a megoldást. Az azonban biztos, hogy az önkormányzatnak jelen pillanatban erre nincsen fedezete, a vételre 200, az átalakításra újabb 100 és az üzemeltetésre évi 25-30 millió forintja. Keresni kell a lehetőségeket, ezért is ezen a megbeszélésen az önkormányzat nevében kértünk a kezdeményezőktől egy üzleti tervet az ingatlanvásárláshoz és a működtetéshez, és ahhoz, hogy milyen tulajdonosi formában képzelik el azt – hangsúlyozta.

Bár a megbeszélésnek nem az volt a tárgya, hogy az elmúlt időszakokban ki mindenki mit ígért az Ady mozi visszavásárlásával kapcsolatban, a polgármester a félreértések eloszlatása, a mendemondák keletkezését megelőzendő elmondta: soha nem ígérte az önkormányzat nevében senki sem, még a választások alkalmával sem, hogy ennek az épületnek a tulajdonjogát visszaszerzi és közösségi térként működteti. Mint ahogy valótlan az az állítás is, hogy az önkormányzat mszp-s időkben lemondott az épület elővásárlási jogáról. Ezt a lehetőséget nem a városvezetés kérésére veszítették el, így nem volt módja az önkormányzatnak azon a 12,5 millió forintos áron, amelyért a fideszes önkormányzat korábban értékesítette az épületet, azt visszavásárolni. Ez most azért nagyon fontos, hogy a jelenleg folyó „mozimentésben” résztvevők tisztán lássák, kinek, milyen felelőssége van a háttérben abban, hogy az Ady mozi épülete ma nem az önkormányzat tulajdonában van.

A találkozó után a KispestTV-nek a baráti kör nevében Tracey Wheatley azt nyilatkozta, hogy az elképzeléseiket, ötleteiket most bemutatták az önkormányzat képviselőinek. Ez alkalommal az volt a legfontosabb, hogy milyen együttműködési lehetőség alakulhat ki az önkormányzat és a civilek között a közös cél érdekében. A meggyőződésük az, hogy az önkormányzatnak is van szerepe, lehetősége ebben a történetben, mégpedig az, hogy használja ki az itt élők aktivitását, lelkesedését, és azt, hogy az emberek igényelnek valamit, amiért tenni is akarnak. Szükségünk van erre a közösségi térre – hangsúlyozta Tracey Wheatley. Majd kiemelte: Nem állhat ez az épület tovább üresen, és ez nem csak az itt élőknek fontos. Ebben az épületben olyan gazdaságot támogató tevékenységet is létre lehetne hozni, amelyből fedezhető a működés, a fenntartás, és mellette lehetne kulturális tevékenységet is folytatni. Záró gondolatként elmondta, hogy örömmel vették, hogy az önkormányzat partner a párbeszédben és igyekszik jobban tájékozódni a civilek által összeállított tervekről.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.