2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Kispesti vállalkozók szakmai fóruma a KMO-ban

Kispest
2015. február 13. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

A nehéz gazdasági helyzetben is törekszik a kiszámíthatóságra, a kerületi vállalkozókkal való párbeszédre, és nem tervezi újabb adó kivetését az önkormányzat annak ellenére, hogy egyre csökkennek az államtól kapott források a közfeladatok ellátására, amelyet egyre inkább saját magának előteremtenie a városnak – többek között erről is beszélt Gajda Péter polgármester a Kispesti Üzleti Találkozó 2015 elnevezésű fórumon, amelyet most rendeztek meg első ízben a kerületi és a város vonzáskörzetében tevékenykedő gazdasági társaságoknak, cégeknek, magánszemélyeknek.

A kerületi vállalkozók az önkormányzat legfontosabb partnerei, szövetségesei, hiszen Kispest költségvetésének tíz milliárd forint körüli keretéből három milliárd forint fölött érkezik a fővárosi forrásmegosztásból, valamint 400 millió a kerületi telkek után megfizetett adókból. Ők azok, akik „forintosíthatóan” is hozzájárulnak a kerület működéséhez – mondta nyitó beszédében a polgármester. Ezért is üdvözölte külön ezt a találkozási fórumot, amelyet most a KMO munkatársai szerveztek, mert a tavaly ősszel megtartott hasonló összejövetelnek is az volt a visszhangja, hogy igény van a párbeszédre, a tapasztalatcserére. Gajda Péter hangsúlyozta, hogy a kerületi civilekkel és az egyházakkal való rendszeres konzultáció mintájára, szükség van a vállalkozókkal való menetrend szerinti találkozásra.

Burány Sándor, az országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Kispest országgyűlési képviselője a magyar gazdaságban zajló folyamatokról beszélt. Külön kitért arra, hogy az egykulcsos adózásnak köszönhetően jelenleg durva jövedelemátcsoportosítás zajlik hazánkban, amelyben a keveset keresők többet adóznak, mint a tehetősebbek, és hogy a reálkeresetcsökkenés tovább folytatódik. Mondandójában az országgyűlési képviselő drámainak nevezte azt a fordulatot, amely idén márciustól a szociálpolitikában várható. A feladatok egy része, a hozzárendelt állami forrásokkal együtt átkerültek a kormányhivatalokhoz, míg mások az önkormányzatnál maradtak. Állami normatív segítség hiányában a szociális rendszer működtetését, támogatások biztosítását az önkormányzatnak kell majd valahonnan pótolnia. Mindemellett bizonyos segélyek, juttatások (lakhatási támogatás, méltányossági közgyógyellátás, betegápolási díj) egyszerűen megszűnnek. Az önkormányzat eddig mintegy 400 millió forintot költött évente segélyezésre, amelynek 90 százaléka állami normatív támogatás volt – egészítette ki politikustársát Gajda Péter.

A jelenlévő vállalkozók közül Halász Géza, aki egyben a Kispesti Kertvárosi Közösség elnöke is, arra biztatta a jelenlévőket, ha lehetőségük van csatlakozzanak azokhoz, akik anyagilag is támogatnak különféle nemes célokat. Ő maga személyes példával jár élen, hiszen harmadik esztendeje évi 1-1 millió forinttal segíti a BURSA Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj programban résztvevő kispesti fiatalokat. „Mindig nagyon hálás vagyok azoknak, akik értelmes célokért pénz ajánlanak fel!”- ezekkel a szavakkal köszönte meg ezúttal is Halász Géza támogatását a polgármester.

 

A nap hátralevő részében a szakmai fórumon az alábbi előadók szólaltak fel:

Erdődy Viktor (BKIK XVIII. kerületi Tagcsoport elnöke, BKIK Elnöksége tagja),
Konkoly Kálmán (BKIK XIX. ker. Tagcsoport és a Kispesti Általános Ipartestület elnöke)
Szalai Piroska (Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, kuratóriumi elnök)
Bejó Ágnes (Jalsovszky Ügyvédi Iroda, ügyvéd)
Páricsi Zoltán (Nomis Számviteli Szolgáltató Kft., BKIK GSZT)
Csapó Cecília (Popart Reklámügynökség Kft., vezető ügyfélkapcsolati menedzser)

A szakmai nap a Kispesti Vállalkozók Jótékonysági Báljával zárult  a KMO-ban. A bevétel a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítványtevékenységét segíti majd.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.