2019. december 11., szerda, Árpád és Árpádina

Évindító testületi ülés Kispesten

Kispest
2015. január 29. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

Többek között a forrásmegosztásról, a 42-es villamos nyomvonaláról, a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat létrehozásáról, valamint személyi kérdésekről is döntött a kispesti képviselő-testület a 2015-ös év első ülésén.

 

Elfogadták a képviselők a fővárosi önkormányzat 2015.évre szóló forrásmegosztását. A főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló törvény szerint az összbevételen a főváros és a kerületek 51-49 százalék arányában osztoznak. Kispest esetében az azt jelenti, hogy az idegenforgalmi adóból 320 millió forintot, a helyi iparűzési adóból 3 milliárd 536 millió 348 ezer forintot, összesen 3 milliárd 536 millió 668 ezer forintot kap a város, így 97 millió 370 ezer forinttal többet, mint 2014-ben. Kránitz Krisztián, a Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnöke elmondta, hogy ezzel a többlettel látszólag előnyös helyzetbe került az önkormányzat, ám ez a normatív állami támogatás csökkenésével már nem lesz így.

A polgármesteri hivatal létszámának megtartása mellett, a hatékonyabb munkavégzés érdekében két iroda megalakulásáról és két iroda összevonásáról is döntöttek a képviselők. Létrejött a Főépítészi Iroda, valamint a Sajtó-kommunikáció és rendezvényszervező Iroda. Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda néven összevonásra került a Vagyongazdálkodási és hasznosítási Iroda és a Városüzemeltetési Iroda.

A személyi kérdések sorában jogszabályi változások után eredménytelenné nyilvánította a testület a Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vamüsz) igazgatói állására kiírt pályázatot, és döntött arról, hogy 2015. február elsejétől az új igazgató kinevezéséig, az átmeneti időszakban Kránitz Krisztiánt bízza meg a vezetői feladatok ellátásával. Ezen kívül, sikeres pályázata után, öt évre újból Balázs Piroskát bízta meg a testület a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetésével.

Újból tárgyaltak a képviselők a 42-es villamos meghosszabbításáról, és az ehhez szükséges hely biztosításáról, az elkészült tanulmánytervekről. A képviselők a dokumentumok megismerése után azzal a korábbi (2011) változattal értettek egyet, amelyben a 42-es villamos középfekvésű nyomvonalon halad az Ady Endre úton a kerület határáig. A képviselők a vitában hangsúlyozták, hogy a villamos fejlesztésen túl továbbra sem cél helybiztosítással a közúti forgalom megnövelése az amúgy is túlterhelt úton. Szilágyi Tibor, a BKK projekt-felelőse Fekete László a beruházás megvalósulását firtató kérdésére elmondta, ha a két kerület, a XVIII. és a XIX., megadja a szükséges engedélyeket, akkor megindulhat a beruházás. A szakember kiemelte, a megvalósuláshoz szükséges mintegy 14-16 milliárd forintot vagy a fővárosi önkormányzat költségvetéséből, vagy uniós forrásból kívánja megvalósítani. Ha minden a tervek szerint alakul 2017-ben korszerű és felújított nyomvonalon haladhat a 42-es villamos a Gloriett lakótelepig.

Együttműködési megállapodás aláírásról is döntöttek a képviselők. A Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület aktívan közreműködik az önkormányzat által támogatott a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat munkájában. Erre a célra chip-leolvasót, informatikai eszközöket és egy Suzuki Wagon R Plusz gépjárművet, valamint a működéshez havi 150 ezer forintot ad az önkormányzat az egyesületnek. Dódity Gabriella a napirend kapcsán javasolta, hogy készüljön egy átfogó hosszú távú koncepció, stratégia a kerületi állattartásról, és ehhez felajánlotta a segítségét.

Döntött a képviselő-testület arról is, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézet központi laboratóriumának üzemeltetését, a leletek feldolgozását külső vállalkozó részére közbeszerzéssel átadja. A lépésre azért van szükség, mert a laborban elöregedett a műszerpark, állandó a szakemberhiány, nehézséget okoz a szükséges vegyszerek beszerzése, és e mellett a labor éves forgalma tartósan megközelíti már az 50 ezret. A bevételhiányából adódó működési veszteség, ami 2014-ben 50 millió forint, az intézmény számára kezelhetetlen. Vinczek György alpolgármester hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a lakosság ebből a változásból nem érzékel majd semmit, hiszen a kispestiek továbbra is a rendelőbe mennek majd laborvizsgálatra.

Két testületi ülés között eltelt időszak történéseit tárgyaló napirend kapcsán Szatury Kolos képviselő azt jelezte, hogy nem minden kispesti láthatja az újra indult Kispest TV adásait. Gajda Péter polgármester a kérdés kapcsán elmondta, hogy tavaly decemberben lejárt az a tíz éves szerződés, amely keretében a szolgáltató készítette és sugározta a Kispest TV műsorait. A jelenlegi új műsorkészítővel három hónapig a kísérleti adás a DIGI TV hálózatán fogható. Ezzel párhuzamosan a hivatal beadta a műsorszóráshoz szükséges kérelmeket a hatóságokhoz.

Önálló képviselői (Szathury Kolos) indítvány keretében tárgyalta a testület a kerület kiegyensúlyozott tájékoztatásáról szóló előterjesztést. A képviselő javasolta, hogy a helyi finanszírozású médiafelületek elosztásánál, az arányosság elve mellett a 2014-es választási eredmények legyenek az irányadóak, és úgy biztosítson kommunikációs felületet a választásokon mandátumot szerzett szervezetek között. Gajda Péter a vitában elmondta, hogy nem lehet így „kigrammozni”, percezni a különböző képviselők szerepléseit a helyi médiában, bízzanak a képviselők azokban a szakemberekben, akik ezt eddig is szervezték, intézték. Bogó Józsefné képviselő javaslatát, amely szerint ezt a függetlenséget, a kiegyensúlyozott tájékoztatást a hivatal Sajtó-kommunikáció és rendezvényszervező Iroda szakmai alapon biztosítja, a képviselők elfogadták.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.