2019. július 20., szombat, Illés

Bölcsődenyitogató Wekerlén

Kispest
2015. január 19. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Első alkalommal szervezett olyan – kötetlen beszélgetéssel egybekötött – tájékoztatót a Wekerlei Kultúrház, ahol a kispesti bölcsődék mutatták be pedagógiai programjaikat és szolgáltatásaikat. A hagyományteremtő céllal megrendezett szombati programon Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház igazgatója és Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője köszöntötte azokat a szülőket, akik a közeljövőben szeretnék gyermeküket valamelyik kispesti bölcsőde gondozására bízni - írja laptársunk a kispest.hu.

Brinza Istvánné elmondta, hogy a kerület négy lakótelepi, egy wekerlei és egy kertvárosi bölcsődéjében összesen 450 kisgyermek felügyeletét látják el 6 hónapostól 3 éves korig. A legkisebb kispestiek nappali ellátása, a kerületi bölcsődék fenntartása és szakmai felügyelete az önkormányzat feladata, amely eddig sem kért, és ezután sem kér térítési díjat a szülőktől a bölcsődei gondozásért.

A mintegy 230 millió forintos európai uniós támogatásból és önkormányzati forrásból felújított és kibővített Csillagfény Bölcsőde – amely az átépítést követően további 25 gyermeket fogadhat – várhatóan heteken belül újra megnyitja kapuját, a kisgyerekek és szüleik nagyon várják már, hogy a visszaköltözhessenek a megszokott helyre. Addig a Zrínyi utca 4. szám alatti Gyöngyszem Bölcsődében, szerdánként 9-15 óra között lehet leadni a jelentkezési lapokat – tette hozzá az intézményvezető.

Brinza Istvánné tájékoztatóját követően a bölcsődék részlegvezetői mutatták be az Egyesített Bölcsődék tagintézményeit. Berkes Lászlóné a 100 férőhelyes Gyöngyszem (Zrínyi utca 4.), Sikter Éva a 36 férőhelyes Wekerlei Tipegők (Huba utca 14.), Csontos Erzsébet a 72 férőhelyes Bokréta (Berzsenyi utca 4.), Harnosné Horváth Zsuzsanna az 50 férőhelyes Harangvirág (Zalaegerszeg utca 158.), Horváth Lászlóné vezetőhelyettes a 125 férőhelyesre bővülő Csillagfény (Eötvös utca 11.), Sárosiné Dálnoki Judit a 96 férőhelyes Eszterlánc Bölcsőde (Csokonai utca 7.) működéséről és szolgáltatásairól beszélt.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a kerületi bölcsődék kiemelkedő szakmai munkáját egyre több fiatal, pályakezdő szakember és szakképzett gondozónő segíti, a sajátos nevelési igényű kisgyermekek fejlődését pedig gyógypedagógus irányítja. A Csillagfény és a Bokréta Bölcsőde sószobát tart fent a légzőszervi betegségek megelőzése és gyógyításának elősegítése céljából. Minden bölcsőde saját konyhával rendelkezik, és az alapellátás mellett, külön díjazás ellenében egyéb szolgáltatásokkal is támogatja a családokat. A Csillagfény, a Bokréta, a Harangvirág és a Gyöngyszem Bölcsőde igény szerint időszakos gyermekfelügyeletet vállal, a Csillagfény és az Eszterlánc Bölcsőde pedig játszócsoportot alakított ki, ahol a szülők is együtt játszhatnak gyermekeikkel. A legnehezebb anyagi körülmények között élő családokat – az ingyenes étkezésre is jogosító – rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel támogatja az önkormányzat, de szociális alapon a bölcsőde is adhat kedvezményt az étkezési térítési díjból.

Az általános ismertetőt követően a bölcsődék vezetői az érdeklődő szülők kérdéseit válaszolták meg. Sokan gyermekeikkel együtt érkeztek, akikkel a kötetlen beszélgetés ideje alatt a játszószőnyegen tölthették el az időt.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.