2019. október 14., hétfő, Helén

Egyelőre nem kell az önkormányzatnak az egykori Ady mozi

Kispest
2014. december 19. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Kispestnek jelenleg nincs több száz millió forintja a volt wekerlei mozi megvételére, a felújítás befejezésére és üzemeltetésre – mondta a polgármester, aki két alpolgármesterével, Vinczek Györggyel és Kertész Csabával, valamint Dódity Gabriella önkormányzati képviselővel és a tulajdonossal, Havas Henrik társaságában tekintette meg a Kós Károly téri létesítményt.

Kispest polgármestere kérdésünkre elmondta, a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) már évekkel ezelőtt megkereste az önkormányzatot ötletével, ami a választási kampányban is előkerült, hogy szeretné közösségi célokra használni az 1300 négyzetméteres épületet.

A tulajdonos, Havas Henrik az egykori mozi bejárata előtt mesélte el az épület legújabbkori történetét. 2000 után indult a romos épület felújítása-átépítése: előbb a Budapest Média Intézet tantermeit és stúdióját tervezték ide, majd nemzetközi zeneiskola ideköltözéséről volt szó. Tíz éve áll a projekt. Több megkeresést is kapott: katolikus főiskola, egészségügyi továbbképző intézet és a WTE is jelentkezett közösségi hasznosítási tervvel. A tulajdonos szerint 85 százalékos készültségű az épület, gépészetileg felújították, mintegy 230 millió forintot költöttek rá. Azt mondta, a WTE számításai alapján mintegy 50 millió forintba kerül a felújítás befejezése.

Kispest polgármestere elmondta, a WTE nemes szándéka ellenére az önkormányzatnak jelenleg nincs több mint 200 millió forintja annak az épületnek a megvásárlásra, amelyet egykor 10 millió forintért adott el. De további, szerinte nem 50, hanem inkább 100 milliója sincs a felújítás befejezésére, és évi több tízmilliója a komplexum üzemeltetésére.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.