2019. szeptember 18., szerda, Diána

Megtartotta ülését az Egyházügyi Kollégium

Kispest
2014. december 04. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Az új képviselő-testületről, az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról és aktuális ügyekről váltottak szót soros ülésükön a Kispesti Egyházügyi Kollégium tagjai.

A Vinczek György által vezetett beszélgetésen az alpolgármester az új képviselő-testület felállásáról, valamint személyi változásokról (a Vamüszt, és a Közparkot új vezető irányítja, a Sport Kft. megszűnt) tájékoztatta a megjelent egyházi vezetőket. Elmondta, a képviselő-testületi tisztségek elosztásakor azt az elvet érvényesítették, hogy a kerület és a kispestiek érdekében fogják vissza a pártpolitikai csatározásokat, ezért mindegyik képviselő alpolgármesteri, bizottsági elnöki, illetve tanácsnoki tisztséget kapott. Gyetván Gábor felvetette, hogy vizsgálja meg az önkormányzat egy, az egyházakkal kapcsolatot tartó személy – egyházügyi tanácsos – munkájának szükségességét is.

 

Szó esett az új, 2014-2020-ig tartó időszakra vonatkozó Integrált Városfejlesztési Stratégia kidolgozásáról. A téma szakértője, Rigó István elmondta, a civil szférával, az oktatási-nevelési, valamint kulturális, szociális intézményekkel, illetve a kerületi vállalkozásokkal már lezajlottak az egyeztetések, és jó ötletek gyűltek össze a dokumentum elkészítéshez.

Vinczek György a Kertvárosba tervezett fejlesztésekről beszélt: fejleszteni fogják a közösségi házat, a labdarúgó utánpótlás centrumot a lajosmizsei vasútvonal melletti elkerülő úton lehet majd megközelíteni, megújul a Bozsik Stadion, a Méta centrumban a tulajdonos legújabb elképzelése szerint nem lakópark, hanem házsor, zöldterület és logisztikai bázis jön létre, a beruházás munkahelyteremtéssel is járna. A kertvárosi iskolafejlesztéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette, hogy innen elsősorban a szomszédos XVIII. kerület iskoláiban járnak a gyerekek. A nevelési ágazat legnagyobb problémájának – egész Kispestre vonatkoztatva – a kevés óvodai férőhelyet nevezte: több mint 200 hely hiányzik (2015. szeptember 1-jétől 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda).

A 42-es villamos és az Ady Endre út problematikájával (zaj, kátyúk szabdalják az úttestet) kapcsolatban az alpolgármester elmondta, az út és a villamospálya felújítása, illetve utóbbi kivezetése a Gloriett lakótelepig hosszabb távú fővárosi projekt, kapcsolódik a Bozsik Stadion felújításához is, de az önkormányzat szeretné, ha a kispesti rész rekonstrukciójára mielőbb sor kerülne.

A Jézus Szíve Plébánia környezetrendezését érintő fővárosi Tér-Köz pályázatról annyit mondott Vinczek György, hogy kevesebb támogatást kapott a pályázatra az önkormányzat, mint amennyire számított, egyelőre a megvalósítás lehetőségeinek átgondolása, átszámolása zajlik.

Végezetül a szociális törvényi változások okán várható súlyos nehézségekre hívta fel a figyelmet az alpolgármester, ezért, mint mondta, a hívek, a kispestiek érdekében nagyobb egyházi segítséget vár az önkormányzat az egyházaktól is.

A fórumon részt vett Gyetván Gábor plébános (Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia), Szabó János plébános (Budapest-Kispest Jézus Szíve Plébánia), Harkai Ferenc Csaba lelkész (Kispest Központi Református Egyházközség), Alföldy-Boruss Dezső lelkész (Budapest-Kispest Wekerletelepi Református Egyházközség), Ablonczy Kálmán lelkész (Kispest-Rózsatéri Református Egyházközség), Deák László lelkész (Kispesti Evangélikus Egyház), Kulcsár Albert lelkipásztor (Magyarországi Baptista Egyház Kispest II. Gyülekezet), Iványi Miklós lelkész (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) és Hufnagel Sándor, a kispesti püspök tanácsosa (Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza).

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.