2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Kell a jó könyv Wekerlén is!

Kispest
2014. október 14. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Két éve már, hogy a Wekerletelep egyedi építészeti stílusához és hangulatához jól illeszkedik a Kós Károly tér sarkán álló fából készült, zárható könyvszekrény, amelybe bárki betehet és kivehet könyvet minden kötelezettség nélkül. Bár kezdetben sokan nem hitték, hogy Magyarországon, itt Kispesten életképes ez a külföldi ötlet, Wekerlén mégis megvalósult a Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet! elnevezésű kezdeményezés.

A könyvtároló ötlete a Kós Károly téren található könyvtárunk 2011-es, európai uniós fejlesztési pályázatának keretein belül született meg. Örülhetünk, mert a környékbeliek szeretik, használják és védik a könyvszekrényt. Sikertörténetét 2012. év elején kezdte meg. Azóta hűségesen szolgálja az arra járó könyvbarátokat, több ezer könyv cserélt itt gazdát a két és fél év alatt – meséli Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár.

Az igazgató és a könyvtár munkatársainak tapasztalatai szerint naponta cserélődnek az olvasnivalók Én szinte mindig látok ott valakit, ha arra járok, napszaktól függetlenül, aki éppen hoz-visz valamilyen könyvet. De vannak akik, csak megállnak és végignézik a kínálatot, ami igen vegyes, hiszen van itt szép- és gyerekirodalom, szakácskönyv, régi sorozat és még ponyvaregény is akad – mondja. Szabó Mária büszkén említi, hogy a több mint két év során nem érte különösebb rongálás sem a szekrényt, sem pedig a tartalmát. Az előfordult, hogy néha odavetődik egy-két különös alak, akik a könyveket szeretnék értékesíteni, de nekik is sikerült már lebeszélni erről. Gyakori, hogy nagy eső esetén az arra járók behajtják az ajtót, nehogy megázzanak a könyvek. A könyvtáros az ablakból sok értékes irodalommal kapcsolatos beszélgetésnek volt már fültanúja. Egy ízben pedig szerették volna a tárolót „kölcsön kérni” egy Millenáris Parkban tartandó rendezvényre, mert olyan hangulatos, de a szekrényünk nem szállítható, itt, a Wekerlén szolgálja a könyvszerető embereket.
A könyvszekrény nyitva tartásáról megtudtuk, hogy az intézmény munkáját önként segítő, Kövesdi Gyula nyitja-zárja naponta. Hozni-vinni most a téli időszakban hétfőn 9-19, keddtől péntekig pedig 9-17.30 között lehet. Tavasztól, majd ahogy már jó idő lesz és nyáron egészen kora őszig hétvégén is „nyitva tart” 9-19 között a könyvszekrény.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.